Mot strømmen på Kvål:

Opplever at elva er full av fisk

Fiskerveteran Johan Hokseggen (62) mener fraværet av fiskere er årsaken til at det tas lite fisk i år, og at den negative omtalen har skylda.

Johan Hokseggen opplever at laksen hopper og spretter i Gaula om dagen, og skylder på negativ omtale av årets sesong som grunn til at det er såpass få fiskere i elva. Gaula fiskeforvaltning står likevel på sitt. Foto: Elling Finnanger Snøfugl 

Tomt for fiskere langs elva på valdet Kvål øvre. Foto: Elling Finnanger Snøfugl 

Laks

– Da jeg var en kjapp tur ute i elva onsdag kveld tok det ikke lang tid før jeg dro i land en laks på litt over tre kilo. Det var rett og slett panserforhold, jeg så vel en 20-30 fisker i løpet av kort tid. På den andre siden av elva ble det tatt en laks på 7,8 kilo samme kvelden, sier 62-åringen.

Tomt langs elva

Hokseggen har fisket i Gaula i 55 år, og er født og oppvokst like ovenfor Kåsen øvre-valdet på Kvål, der søskenbarnet og sønnen driver i dag. Han er, som mange andre, bekymret over situasjonen, og har selv sett flere lakser hardt angrepet av lus, men opplever ikke at fisket er så galt som fiskeforvaltningen sier.


Bekymret for laksenæringa i Gaula

Høyre-politiker Bjørn Enge mener det er feil av fiskeriminister og partifelle Elisabeth Aspaker å tillate økt produksjon i oppdrettsnæringa nå.

– Den første laksen gikk opp i ei gunstig elv i mai, og det ble fangst langt sør for Støren ganske tidlig. Nå har det igjen kommet bra med fisk de siste fjorten dagene. At det ikke har blitt tatt i så stort volum, skyldes ene og alene at det er for få fiskere, mener han.

– Etter mye negativ omtale har de rett og slett mistet troen på elva, og flere vald har fått kanselleringer. Mange drar til Namsen i stedet. Jeg tror ikke egentlig det er mer fisk der, men det blir jo da veldig mange flere fiskere. Du ser jo selv hvor tomt det er langs elva her nå. I 2012 sto folk tett som lyktestolper, og da ble det også bra fangst.

– Fortjener bedre

Fangstboka på valdets østre side viser også at det så langt i sesongen er tatt 18 laks. Det er like mye som i hele fjor.

– Etter bunnåret i fjor begynte kritikken å komme, og når det igjen blir fanget lite fisk i år, ser vi at fiskerne svikter Gaula. Jeg opplever at det er såpass positivt nå - med mye fisk - at elva fortjener bedre rykte enn dette, sier han.

Ikke enig

Torstein Rognes i Gaula fiskeforvaltning er av en litt annen oppfatning.


– Parat til å gå til stenging

Hunnlaksfredninga har så langt blitt overholdt, men om det oppdages vald som jukser kan disse bli stengt.

– Hadde det vært mye fisk i elva, hadde nok også fiskerne kommet. Jeg tror ikke omtalen har skylda, sier han, og påpeker at de ikke kan forholde seg til enkeltobservasjoner som dette.

– Det kan være at fisken har stoppet opp der på grunn av en bestemt vannføring. Det kan hope seg opp på enkelte plasser, men fakta er at innsiget har vært på et lavmål, og vi ser også på undervannskameraene våre at det passerer laks innimellom, men at det er langt fra den mengden det skal være.