– Nå forandrer jeg verden. Nå gjør jeg noe stort, tenkte artisten fra Ler da han satt på flyet til USA i mars.

– Å dra dit var som et eventyr for meg, jeg var spent som en liten gutt. Føttene ble derimot godt plantet ned på jorda igjen da jeg fikk vite at han som satt ved siden av meg på flyet rett og slett pendlet fram og tilbake fra Norge til San Francisco. Verden har blitt mindre.

Nå har han også gjort den nye singelen sin «Hard time loving you» tilgjengelig for hele verden. Onsdag ble låta tilgjengelig for streaming på nett, og står som en smakebit på plata som kommer en gang i løpet av august.

Supermusikere på laget

Trønderbladet møter Hans, som ble viden kjent etter å ha vunnet «X Factor» i 2010, hjemme i boligen på Ler. Han slurper i seg en bolle spaghetti med ost mellom kontorarbeidet som følger når en plateutgivelse er rett rundt hjørnet.

– Det som møtte meg i studio i San Jose var overveldende. Jeg hadde backingmusikere som har spilt med alt fra B.B. King og Eric Clapton til Huey Lewis and The News, forteller han.

– Jeg hadde heldigvis kvittet meg med den verste ærefrykten før jeg dro. De var utrolig dedikerte, de kom med idéer og detaljer som bidrar til å gjøre plata enda bedre enn jeg hadde håpet den skulle bli.

– Frisk, men retro

Årsaken til turen over dammen må vi helt tilbake til 1998 for å finne. Det var da Hans møtte gitaristen og produsenten Christoffer «Kid» Andersen gjennom deltakelsen i Union Blues Cup på Notodden Bluesfestival. Telemarks-musikeren ble senere tilbudt en gitaristjobb under en bandleder i California, og har siden 2004 blitt værende der borte.

– Jeg har hørt noen av de innspillingene han har gjort, blant annet ei plate med Noora Noor, og produksjonene har en helt spesiell energi som jeg forelsket meg i. Jeg har hele tiden hatt sporadisk kontakt med Christoffer, og vi bestemte oss for å samarbeide etter at jeg begynte å skrive låter til en ny plate for ett og et halvt år siden. Det ble mye sending av idéer fram og tilbake på epost før jeg til slutt dro over nå i år, forklarer sangeren og gitaristen, som har en forkjærlighet for ektefølt blues og soul.

– Ønsket mitt er å høres leken ut - frisk, men retro. Andersen har sine triks for å få til nettopp det. Den nye plata har en mye sterkere rød tråd enn det jeg har gitt ut tidligere. Folk vil nok kjenne meg igjen, men helheten er bedre, mener jeg.

Lokal drivkraft

Her hjemme er det Torstein Flakne som styrer utgivelsen gjennom sitt eget plateselskap «Texas Records». For selve platen kommer i en fysisk utgave, selv om CD-salget stuper.

– Han er en helt naturlig samarbeidspartner for meg. Han har jo tross alt slått igjennom i USA med Stage Dolls, og vet hvordan ting fungerer. Her hjemme hører folk på hva han har å si. Han trenger ikke å bevise noen ting.

Alt etter karriéreplanen

Etter «X Factor»-suksessen har Hans gitt ut to engelskspråklige og én norskspråklig plate. Han mener han har fått maksimalt ut karriéren ut i fra hvor selektiv han har vært.

– Nå har jeg valgt å ikke bare forholde meg til Trøndelag og Norge, og med en gang man åpner de dørene er det muligheter med en gang. I de fleste andre land i verden kan man spille hver dag fordi det er så mange flere folk.

Mulighetenes land

Han har ikke lyst til å flytte til USA, men åpner for hyppigere besøk.

– Slik det er nå er det jo både billig å dra dit og billig å være der. Amerika er veldig interessant. Jeg kunne godt tenke meg å turnere og spille hver dag, og det går ikke an på Ler, sier han og ler.

– Jeg trives ikke med å spille hva som helst, så noen pubmusiker kunne jeg nok ikke vært. Jeg er jo såpass høy på meg selv at jeg faktisk tror at noen liker å høre på det jeg lager selv. Her hjemme blir det mest aktuelt med helgespilling, men i USA er miljøet såpass stort at jeg nok kunne opptrådt for nye mennesker på hver konsert.

– Ikke ideell popmann

Hans har ingen problemer med å innrømme at han først og fremst er en kunstnersjel, og at han ikke kunne tenke seg å kun være en «bruksartist» eller en musiker i et hvilket som helst band. Han har lett for å gå inn i sin egen verden, og sier han ofte glemmer promoteringsbiten - det å selge seg selv som artist.

– Noen ganger er jeg nok litt for mye kunstner til å være den ideelle popmannen. Jeg kan være frampå, men det hender jeg glemmer hva som er lurt å gjøre. Det er veldig mange som er mye lurere enn meg, så jeg får heldigvis litt hjelp, he he.

Sosiale Hans

Det er også grunnen til at han nå fra tid til annen publiserer videoklipp på sosiale medier under fanen «Hans TV».

– Jeg har skjønt at folk har lyst til å følge med på det jeg holder på med. Det har jeg blitt minnet på, og jeg har nok undervurdert de sosiale mediene ganske sterkt. Det har aldri vært noen naturlig del av min verden, men jeg forstår jo at det er den største selvfølge for veldig mange andre.

Sjansen er nok stor for at vi får se en mer aktiv Hans på «TV-skjermen» når promoteringsarbeidet med den nye plata starter for fullt.