Forfatter Erlend Skjetne (33) fra Melhus fikk torsdag Brageprisen for barne- og ungdomsboka «Eit anna blikk», fra et flyktningmottak for mindreårige asylsøkere i Afghanistan.

Gir nye perspektiver

Romanen får glitrende kritikker, og VG gir boka en sekser på terningen. Anmelder Kristine Isaksen mener at Erlend ikke var forhåndsfavoritt til prisen, men at boka hans er smart skrudd sammen og gir nye og viktige perspektiv, blant annet på hvordan Norge tar i mot flyktninger og om norsk kultur.

– Boken var ikke forhåndsfavoritt, men så godt det kjennes når verden er rettferdig og den beste vinner. Boken er helstøpt og full av perspektiver vi trenger, mener VG sin anmelder.

«Eit anna blikk» er trykt i opplag nummer to, og Flamme Forlag vil vurdere behovet for et nytt opplag. Flere skoler har kjøpt inn boka, blant annet til bruk i nynorskopplæringa.

En overrasket vinner

Erlend Skjetne er glad og takknemlig for prisen.

– Dette er veldig ærefullt, og oppriktig overraskende. Det var en høgtidelig og fin seremoni. Jeg setter stor pris på at boka blir likt, sier Skjetne på telefon fra Oslo.

– Hvordan vurderte du dine sjanser på forhånd?

– Ja, hva skal man si? Dette er ei annerledes bok, og det kan slå både positivt og negativt ut. Men vi var fire nominerte, så jeg anså vel sjansen til å være rundt 25 prosent, sier forfatteren.

Erlend får mange henvendelser om bokpresentasjoer. I neste uke skal han til en skole i Stavanger, og flere står for tur.

Brageprisen gir motivasjon til å skrive mer. Den neste boka blir ei diktbok, som den han debuterte med. Den vil forhåpentligvis komme i 2022.

Et lekende nynorsk

Brageprisvinneren forteller historien med unge Anwars ord. Han og guttene på mottaket i Afghanistan gruer seg til å fylle 18 år. De er spent på om de får oppholdstillatelse i Norge og på hva som venter.

– Erlend Skjetne bruker et lekende nynorsk for å få fram forskjellene mellom norske standarduttrykk og norsk for et observerende, fremmedspråklig øre. Han gir leseren innblikk i en situasjon som vi ikke hører så mye om, og som er vanskelig å forstå. På den måten klarer Skjetne å gi en stemme til dem som vil bli norske, men ikke kan. Noen får aldri sjansen til å prøve, skriver juryen i sin begrunnelse.

Erlend Skjetne vokste opp i Melhus, og jobber ved Melhus voksenopplæring. Han er nå bosatt i Trondheim, og har gitt ut flere bøker.

Det var fire nominerte innen barne- og ungdomsbøker. De andre var Tiger Garté: «Dette dreper oss», Kjersti Skomsvold og Mari Kanstad Johnsen: «Dyrene sover» og Kristine Rui Slettebakken: «Sommer med Jo».