Du vet de brunflekkede, myke og slappe bananene som ligger i fruktdisken og ser fortapte ut? Vel, hils på dine neste bestevenner. Det er mulig de som sitter i kassa ser merkelig på deg når du har fylt en kjempepose med overmodne og søtstinkende bananer, men ikke bry deg om dem, for du har handlekurven full av sommergull.

Skrell dem, skjær i mindre biter og legg dem i fryseren. Når isbehovet melder seg, er det frem med kjøkkenmaskinen, en pose frosne bananer og den smakstilsetningen du har lyst på akkurat nå, og så tar det bare noen minutter før du kan sette skjeen ned i den sunneste og beste isen du har spist.

Det er de overmodne, søte bananene som sørger for den fyldige kremetheten du vil ha i en koseis. De frosne bananbitene blir først til et litt pussig bananpulver i kjøkkenmaskinen, men etter hvert som temperaturen i rommet og varmen fra friksjonen i kjøkkenmaskinen gjør jobben sin, ser du forvandlingen til noe som ligner på den feteste og søteste softis. Men fortsatt er det bare moste bananer og intet annet. Det er nå du må arbeide raskt, for når du kommer til dette stadiet er bananene egentlig i ferd med å smelte helt for deg. Men nå er det bare fantasien som setter grensene for deg. Sjokolade, jordbær, bringebær, nøtter, vanilje, blåbær, multe, basilikum (ja, faktisk!), avokado (jeg tuller ikke engang, men da lønner det seg å ha litt sitron i, også) eller hva slags smak du enn har lyst på akkurat nå. Hele bær bør være frosne, så de ikke tynner ut bananmosen for mye, men alt det andre kan bare helles nedi kjøkkenmaskinen og få en runde til alt er blandet godt sammen.

Og mer skal det ikke til. Skrap isen ut av bollen, dryss eventuelt på litt pynt og spis med den aller beste samvittighet.

Et lite sniktips er å sørge for at det du skal servere isen i er iskaldt. Sett gjerne glassene i fryseren noen minutter, så holder isen seg kald og du slipper å hive den i deg før den smelter.

5-OM-DAGEN-IS

(2 porsjoner)

3 bananer

en klype vaniljesukker, men aller helst bitte litt ekte vanilje

Smakstilsetning:

Sjokoladesmak: 3 ts kakaopulver og en klype salt. For voksne går det også an å ha i 1 ts instant kaffepulver. I stedet for kaffe er det også mulig å ha i en stor ss peanøttsmør, for en nøttesjokoladesmak.

Jordbærsmak: 2–3 dl frosne jordbær.

Blåbærsmak: 2 dl frosne blåbær.

Pistasjsmak: Kjør først 5 ss rensede pistasjnøtter i kjøkkenmaskinen til de blir til et mykt, smørbart nøttesmør. Det tar sånn omtrent ett minutt. Med litt flaks har du fått tak i nøtter som er skikkelig grønne. Tilsett de frosne bananene og kjør videre til en grønn pistasjis.

Vaniljesmak: Bruk ½ vaniljestang, skrap ut frøene og tilsett i bananmosen.

Ha de frosne bananene og den ønskede smakstilsetningen i en kjøkkenmaskin med knivinnsats og kjør i vei. Følg med, for plutselig smelter bananene nok til at de går sammen i noe som ser ut som softis. Smak til. Trenger den mer smak? Hvis bananene ikke har vært helt overmodne, kan det være at du trenger 1 ts med sukker bare for å overbevise frukten om at den skal være søt sommerdessert. Isen kan enten helles i en form og settes i fryseren igjen i en times tid for å bli skikkelig fast, eller den kan spises med det samme, mens den ennå er iskald og har softiskonsistens.