Kultur

Endelig får Gauldalen sin kokebok med lokal mat

Berit Bordal Larsen byr på tradisjonsmat fra Gauldalen. Hun baker flatleiver hele året, sjøl om det var mest vanlig å lage det til jul. Dette bakverket brukes i flere deler av landet, med litt forskjellig oppskrift, og kalles da avletter eller jønnbrød. Foto: John Lerli
Berit med noen av de gamle oppskriftsheftene hun har brukt som grunnlag for boka om tradisjonsmat. Foto: John Lerli
Her blir Berits matblogg til. Hun startet nettsida for fire år siden. Da NRK sitt sommertog gjestet Støren ble det spørsmål om oppskrift på jernbanekake, som ble servert i den anledning. Berit publiserte oppskrifta på jernbanekake i det som skulle bli hennes matblogg. Oppskrifta står også i boka, og er en spesialitet for Gauldalen. Foto: John Lerli
Sprøstekte flatleiver (til venstre) gjør seg på kaffebordet sammen med lefser, klenning og gøbb. Foto: John Lerli
Grisslakting ble utført helt fram til nyere tid på heimgården til Berit. Fra venstre: Leif Kristian, Jon, Sivert og John Sigfred, alle med Bordal til etternavn. Foto: Privat
Bjørg Bordal holdt mattradisjonene høgt i hevd, og var aktiv i bygdekvinnelaget og andre organisasjoner. Foto: Privat
God mat gir fysiske reaksjoner både hos folk og dyr. I boka forklarer Berit uttrykket "mat for Mons". Foto: Privat
Berit Bordal sammen med tantebarnet Sigrid Elise Bordal på heimgården i Soknedal. Foto: Privat