Den gamle stien ved setra i Budalen har over lengre tid vært under ombygging, og nå er tiden kommet for gjenåpning i ny og forseggjort drakt. Etter offisiell åpning ved Midtre Gauldal-ordfører Erling Lenvik og orientering fra fylkespolitiker Stig Klomsen klokka tolv, blir det arrangert en felles vandring langs de nyoppbygde traséene.

– Nå blir det mulig for alle å nyte disse fantastiske kulturminnene. Stien er tilrettelagt både for eldre, rullestolbrukere og foreldre med barnevogner, sier prosjektleder for bygdeutvikling i Midtre Gauldal kommune, Kari Sunnset til Trønderbladet.

– Jeg skal selv prøve meg med barnevogn nå på lørdag.

Opprydding og nye skilt

Rundt Storbekkøya finnes kulturminner fra ulike tidsaldere, der hovedtyngden av det du kan betrakte stammer fra jernalderen. En ny rundsti med både gravminner og spor fra livet på den tida kan nå oppleves på en ny og bedre måte, der et stort oppryddingsarbeid er gjort rundt løypa, og informative skilt har kommet opp ved attraksjonene.

– Dette skal passe for alle, enten du er spesielt interessert i kulturminner eller bare vil tilbringe tid ute i friluft og samtidig få litt lokalkunnskap, sier Sunnset.

Ovner fra jernalderen

I tillegg til hovedløypa har de også fått på plass en utstikker som går forbi museumsseteren. Der blir det mulig å se tre ovner fra forskjellige epoker i jernalderen.

– De er nå gravd fram slik at du ser hvor ovnene sto og hvor jernet ble smeltet. Det har vært mye aktivitet i området, og tar du turen skal du få et godt innblikk i hvordan folk levde i Budalen på den tida,  lover prosjektlederen.

Høyt aktivitetsnivå på museumssetra da Trønderbladet tok turen innom i fjor sommer. Foto: Gunn Heidi Nakrem