Innholdsrikt program og eget øl

På søndag legges det ut billetter til årets ukelange Fjøsfestival.

INNSPURT: Festivalsjef og -gründer Magnus Loddgard tar siste innspurt i forberedelsene til årets fjøsfestival, 

Kultur

Den lille vennefestivalen i fjøset på Loddgarden på Melhus har vokst seg stor. I år varer den en hel uke, med et spennende program spekket av underholdning for både små, halvstore og store.

– Vi har først og fremst lyst til å lage en festival for folk på Melhus. Vi har opplevd at ikke så mange har kommet herfra, mens vi har hatt ganske mange tilreisende. Så i år gjør vi det stort, for å få folk til å skjønne at dette er noe de må være med på, smiler festivalgründer Magnus Loddgard.

Noe for alle

Søndag legges det ut billetter for salg til mange av arrangementene, og det trenger ikke være dumt å sikre seg billetter. Hit kommer blant andre Dag Solstad til forfattersamtale i fjøset, det blir opera på trøndersk med blant andre Kari Kleiven og Ola Marius Ryan, brennaktuelle Sigurd Julius skal holde låtskriverkurs for ungdom, og Rasmus Rohde er en av dem som skal underholde spesielt for de minste.

Onsdagen i fjøsfestuka skal Alf Prøysen markeres, på dagen 100 år etter hans fødselsdag. Da blir det Prøysen-baluba med «Brødet & Eselet», også kjent som Gunnar Wærness og Henrik Skotte, og Øyvind Engen, Jovan Pavlovic og Ronny Kjøsen skal servere Prøysenviser på sin måte.

– Folk får være med på allsang, og de får oppleve Prøysen som de aldri har hørt Prøysen før, forteller Loddgard.

Selv gleder han seg ekstra til opera på trøndersk, for der skal også han bidra, men Loddgard legger ikke skjul på at han synes hele uka ser ut til å bli veldig bra.

– Jeg er generelt veldig entusiastisk over det programmet vi har nå, sier han.

Fra fjøs til fjøs

Verdt å nevne fra det innholdsrike programmet er også arrangementet «3 fjøs», hvor publikum busses fra fjøs til fjøs i Melhus sammen med kammermusikkensemblet «Trondheim sinfonietta». Kulturfjøset på Loddgarden er med på fjøs-touren, fjøset på Gimsan, som er innredet som galleri og kunstverksted får besøk, og fjøset på Me-Eggen som nylig ble tømt for husdyr.

– Da får vi se tre fjøs i ulike stadier, og det blir spennende, sier festivalsjefen.

På tirsdag overvar festivalsjefen tapping av årets festivaløl ved To Tårn bryggeri i Trondheim.

– Vi har tenkt mer og mer på at ordentlig mat er en del av gårdskulturen, og at mat fra bunnen egentlig er dagligdags, sier Loddgard.

Og da er det vel på plass med eget festivaløl. Siden bryggerisjef og melhusbygg Børge Barlindhaug er Fjøsfestival-fan, og Magnus er To Tårn-fan, så var samarbeidet inngått uten store problemer.

Trenger flere sponsorer

Nå gjenstår bare innspurten for festivalledelsen. Hele økonomien er ikke på plass ennå, og resten av programmet er avhengig av at noen flere sponsorer åpner pengesekken.

– Det er mange baller i lufta. Vi lager festivalavis og nettsider, legger siste hånd på programmet, samtidig som jeg prøver å få inn de siste pengene vi trenger, sier en optimistisk Loddgard.

Festivalen åpner med folkefest i Melhus sentrum den 19. juli, og varer til den 26. juli.

I lørdagens papirutgave av Trønderbladet, kan du lese en fyldig reportasje om festivalgeneral Magnus Loddgard, som er bosatt i Tyskland og jobber heltid med musikk.