Fjøsfestforberedelser

På Loddgården på Melhus er det full fres om dagen. Snart er det storinnrykk.

DETALJER: Det er mye som skal klaffe og stemme, når det arrangeres festival, og Magnus Loddgard må teste ut mange detaljer på forhånd for å se at alt fungerer som det skal. Foto: Fjøsfestivalen 

BADSTU: Her er Eirik Estenstad og Henning Taxt i gang med snekkering av badstue. Foto: Fjøsfestivalen 

INSPEKSJON: Låven må klargjøres for den noe utradisjonelle bruken. Foto: Fjøsfestivalen 

Kultur

Fjøsfestival nummer ti går som kjent av stabelen helgen om to uker, og arrangørene er godt i gang med å snekkere badstu og forberede opera.

Det som startet som en vennefest har blitt et bredt arrangement, som blant andre Magnus Loddgard har brukt mye tid på å få i stand.

- Det er vanvittige mengder dugnadsarbeid på gården for tida. Vi har snekkert scene og scenografi, støpt fundament og satt opp gulv og vegger til badstue, bygd bru over bekken, snekret publikumsbenker, laget teltplasser, og mange flere dugnadsprosjekter er under planlegging. Hele familien er i sving, og en vennegjeng har nærmest flyttet inn på gården for sommeren, forteller Loddgard

Nå haster det for dem som ønsker å få sett operaen Peder-Otto, en helt ny trøndersk opera av W.A. Mozart og Knut Jørgen Moe. Billettene til premieren ble utsolgt på fredag, men nå er det lagt ut noen få som i utgangspunktet  var reservert til politikere, kulturledere og andre inviterte gjester.

I tillegg er det også en forestilling til, senere på kvelden, som det er ledige billetter til.

- Billettsalget ellers ruller sakte avgårde, og vi vet av erfaring at de fleste venter med å kjøpe billetter til siste liten. Men jeg ville ikke ventet for lenge i år, jeg har en mistanke om at det kommer til å bli utsolgt. Det er jo ikke plass til så mange folk på låven og i fjøset, så det skulle jo egentlig bare mangle, sier Loddgard.

På mandag starter prøvene til operaforestillingen, og da kommer både regissør, koreograf, kostymedesigner, lysdesigner, rekvisitør og inspisient til å være i sving, i tillegg til operasangerne.

- En av utfordringene vi har er hvordan vi skal klare å få en levende hane til å "oppføre seg som folk" på scenen, kan Loddgard fortelle.

I tillegg til operaen byr Fjøsfestivalen på et bredt utvalg av underholdning, både musikalsk og litterært. I tillegg blir det marked i miljøgata med lokale kunstnere, kunsthåndverk og husflid. Bondelaget stiller med sauer og traktorer, og en traktorkaravane med korps skal gå fra sentrum til Loddgarden.

Festivalgjengen gleder seg, og det kan det se ut som publikum har grunn til å gjøre også.

- Hvis melhusbyggen ikke har skjønt det før så skal de i alle fall nå i år skjønne at Fjøsfestivalen er en begivenhet man må få med seg! For oss som velger å arrangere festival i stedet for å ta sommerferie så er dette allerede en fest, sier en forventningsfull festivalsjef.