– Både morsomt og litt skremmende

Haukbyggen Ingebjørg Flatås ble mildt sagt overrasket da låten hun i utgangspunktet spilte inn for intern bruk i rusbehandlingen ble en av landets mest nedlastede på iTunes.

Ingebjørg Flatås og kollega Åse Prestvik står nå for en av Norges mest populære låter på iTunes. 

Ingebjørg Flatås og Åse Prestvik (t.h.) gjør popsuksess. 

Kultur

– Dette er helt uvirkelig, sier Flatås da Trønderbladet kontakter henne mens hun er ute og får seg litt frisk luft torsdag kveld.

Hun og kollega Åse Prestvik er langt fra forberedt på den oppmerksomheten de nå opplever.

Danker ut Taylor Swift

Med sin innspilling av Ola Bremnes-sangen «Har du fyr» er de nemlig i skrivende stund inne på en tredjeplass på poplista til iTunes, og er mer populær enn både Taylor Swifts «Shake it off» og Gabrielles «5 fine frøkner».

Akkurat nå har de altså den tredje mest nedlastede poplåta i Norge. I tillegg er sangen nummer ti på hovedlista for alle sjangere.

– Det er både morsomt og litt skremmende, sier den nyfødte artisten fra Hauka om låta hun og sjefen Åse Prestvik i utgangspunktet kun hadde tenkt å trykke opp for å gi bort til noen utvalgte til jul.

Fra foredrag til poptopp

Ingebjørg Flatås jobber som familieterapeut ved Lade behandlingssenter Blå Kors i Trondheim, der de lenge har brukt Bremnes-sangen i arbeidet med pasienter og pårørende. Medsanger Prestvik er avdelingsleder.

– I fjor laget vi en film som heter «Den usynlige muren» om en pasient og hans familie, der nettopp involveringen av familien styrket ham. Filmen ble produsert av Klipp og Lim. Da sang vi «Har du fyr» under premiéren, forteller hun.

Etter det har det ballet på seg, og de to har reist landet rundt med filmen og fortalt om den inkluderende behandlingsformen de brenner for. Også i nabolandet Sverige har de holdt foredrag.

– Det er ikke så vanlig at foredragsholdere synger, men vi fikk svært gode tilbakemeldinger. Den rørte ved noe i folk, hørte vi, og settingen den ble sunget i hjalp helt sikkert også, mener Flatås, som likevel ikke var forberedt på det som skulle komme.

Overtalt i studio

Etter hvert ble de oppfordret til å spille inn låta. De tenkte dette kunne bli en fin julegave å trykke opp til både pasienter og deres familier.

Sangen ble spilt inn og produsert av Tormod Leithe i Studio Dynamis på Melhus.

– Da jeg hadde spilt inn alt av instrumenter og vokalen låt perfekt, var jeg ikke i tvil. Dette var for bra til å holdes internt, sier Leithe til Trønderbladet.

Det kjente Whiteroom Studio i Oslo mixet til slutt det ferdige resultatet, mens David Håpnes Leithe, Tormods talentfulle sønn, designet coveret, forteller Ingebjørg.

– Vi ble veldig overrasket da Tormod sa vi måtte gi den ut. Vi ser jo ikke på oss selv som artister, og måtte overtales, sier hun.

– Det var jo heller ikke helt uproblematisk med tanke på at dette er ei Ola Bremnes-låt, så vi måtte kontakte ham for å høre hva han tenkte om dette. Tilbakemeldingen var svært positiv. Han syntes bare det var flott at sangen ble brukt til noe slikt, til trøst og glede for folk.

Lokal drahjelp

Det var Roar Øien og hans Tyrirot musikk som til slutt ga den ut og sørget for at den ble tilgjengelig for kjøp på nett. Da han i går ringte de to damene og fortalte at den lå på en 27. plass, ble de overrasket, men tok ikke av.

– Vi tenkte som så at det var greit at en del tydeligvis kjøpte den, og at det er bra siden pengene går til det vi brenner for. Siden da har det bare gått oppover, forteller Flatås fornøyd.

– Vi gjorde jo dette for å få blest rundt arbeidet vi gjør med familier i rusbehandling. At det tar av på denne måten var vi ikke forberedt på. Men det er jo selvfølgelig veldig morsomt, selv om vi ikke er vant til denne typen oppmerksomhet.

Syngende familie

Selv om hun ikke regner seg selv som en artist, kommer hun fra en svært musikalsk storfamilie i Hauka, der blant annet fem (!) storebrødre synger i det ikke ukjente Hauka mannskor.

– Vi synger litt alle sammen, sier hun og roser de lokale aktørene som har sørget for suksessen.

– Det er utrolig artig at vi har såpass dyktig musikere og produsenter i Melhus og Midtre Gauldal. Vi er svært takknemlige for hjelpa.


Se Åse og Ingebjørg snakke om låta her: