Randi Stene blir ny operasjef

- Nå skal jeg legge til rette for at andre skal blomstre, sier mezzosopranen fra Byneset som bytter jobb i august.

Randi Stene starter i jobben 1. august 2020.   Foto: Erik Berg

Kultur

Styret i Den Norske Opera & Ballett har enstemmig vedtatt å ansette Randi Stene som ny operasjef fra 1. august 2020.

- Jeg er glad og stolt over å kunne presentere Randi Stene som vår nye operasjef. Hun har hatt en omfattende internasjonal sangkarriere, og har et stort engasjement for operakunsten og talentutvikling. Med Randi Stene får vi en ambisiøs, klok og samlende leder som vil kunne løfte utviklingen av Nasjonaloperaen videre sammen med våre dyktige medarbeidere, sier administrerende direktør Geir Bergkastet i en pressemelding.

Stene blir Annilese Miskimmons etterfølger som operasjef. Miskimmon trakk seg to år før åremålet gikk ut for å bli kunstnerisk leder i den engelske nasjonaloperaen. 49 personer fra inn- og utland sto på søkerlista om å etterfølge Miskimmon i sjefsstolen i Oslo. Mange flere kandidater ble vurdert, uten at de søkte før fristen gikk ut 17. januar, skriver Adresseavisen / Aftenposten.

Samtidig med ansettelsen av Stene har Ingrid Lorentzen, også en trønder, fått forlenget sitt åremål som ballettsjef i Den Norske Opera & Ballett.

Mezzosopranen Randi Stene har opptrådt ved anerkjente operahus og konsertsaler over hele verden. I tillegg har hun vært solist ved Det Kongelige Teater i København fra 1988–2019. Hun er i dag ansatt ved Norges Musikkhøgskole som professor i sang, og ved Trondheim Symfoniorkester & Opera som operasjef.


Åge imponerte i Stjernekamp

- Først og fremst hadde jeg et mål om å ha det gøy, og det hadde jeg, forteller Åge Sten Nilsen.


Fra 1. august 2020 blir hun sjef for Nasjonaloperaen, men vil begynne å planlegge framtidige operasesonger allerede denne våren. For tiden er hun i prøver på Tsjajkovskijs opera Eugen Onegin, der hun synger rollen som Larina i en produksjon som har premiere på Hovedscenen 15. februar, ifølge pressemeldingen fra i Den Norske Opera & Ballett.


Konsert som førstehjelp

Konsertarrangør nærmer seg målet om å kunne gi alle kirkene i Melhus hjertestarter.


– Jeg har sunget ved mange scener, men Operaen i Oslo har noe helt spesielt. Med sin åpne, innbydende arkitektur og unike akustikk er det som om bygningen ber oss om å lage stor kunst. I tillegg løfter den fram oss som enkeltkunstnere og hjelper oss til å prestere på vårt beste. Det skal jeg også gjøre som operasjef: skape opera på et høyt internasjonalt nivå, som når ut til og treffer mange. Samtidig skal jeg spille norske og nordiske sangere gode. Opera er en fantastisk kollektiv uttrykksform og jeg merker den sterke viljen og entusiasmen blant husets ansatte i alle avdelinger. Sammen med dem, og med distrikts- og regionoperaene, skal vi fortsette å bygge Norge som operanasjon. Det er en oppgave jeg gleder meg til å ta fatt på, sier påtroppende operasjef Randi Stene.

– Nei, nå skal jeg legge til rette for at andre skal blomstre. Dette er et bra tidspunkt for meg, for jeg har sunget nesten alle roller jeg har drømt om, samtidig som jeg har erfaring som leder i Trondheim. Dette blir mye større, og jeg kommer til å slutte i alle andre stillinger og vie meg fullt og helt til oppgaven som operasjef i Oslo, sier Stene til Aftenposten.