Har arrangert julemesse i 40 år

Julemessa på Melhus bedehus har gått for å være den største i dalføret. Og kanskje også den eldste?

Dette er bakstegjengen som var samlet på Rødde folkehøgskole i forrige uke. Fra venstre: Grethe Fossan, Per Hugdal, Bodil Kjølen, Solfrid Gangås, Gunvor Gundersen, Bjørg Sandberg , Roald Sagdahl og Liv Inger Sagdahl.  Foto: John Lerli

Kultur

Det er 40 år siden den første julemessa ble avviklet på Melhus bedehus. En mengde husflidsvarer er gitt bort og solgt til inntekt for Misjonssambandets arbeid i mange land. Store juleduker og utskårne veggklokker kunne vinnes på loddsalg. I år har komiteen fått i gave ei klokke som er utskåret av Lars Jakobsen, som i mange år gav bort slike kunstverk til julemessa. Den skal loddes ut på et eget lotteri. Irene Fagerli skal fortelle om historien til julemessa, på avslutningsmøtet lørdag 16. november.

Fra strikking til julebakst

I julemessas barndom var det stort sett håndarbeid som dominerte. For mange år siden kom julebakst og ble det store. Som vanlig har ildsjelene bakt lefser og smultringer, og det blir også julebrød, syltetøy, prim og flere matvarer å få kjøpt. Ungene har også fått sine aktiviteter, med lykkehjul, tippekonkurranser og dekorasjon av pepperkakehjerter. Nytt av året er salg av en julekalender, der premien er oppgitt på forhånd, og vinneren blir oppringt på dagen.

Grethe Fossan (til høyre) er leder for julemessekomiteen. Liv Inger Sagdahl og Gunvor Gundersen baker lefser.  Foto: John Lerli

 

Store forventninger

Grethe Fossan er leder i julemessekomiteen, og sier at arrangementet er et stort løft.

- Vi er mange som brenner for julemessa. Vi gleder oss og har store forventninger. Bedehuset fylles, og det er en dag da alle trives, sier Grethe.

Med seg i komiteen har hun Irene Fagerli, Pål Aasen, Elisabeth Østertun, Hanne Angel og Rannveig Hugdal.

I de siste åra har overskuddet fra julemessa vært på rundt 200.000 kroner. I år går inntektene til et prosjekt for bedre vann og helse i Øst-Kenya.

Ved siden av varesalg og åretrekninger blir det møter med sang og taler på julemessedagen 16. november. Knut Ole Østertun skal tale, og det blir sang av Melhus SoulKids og Husfedrene.

Se reportasje fra fjorårets julemesse her.