Disse filmene kan nytes på halloween

31. oktober kan det være fint å sette seg ned med en skrekkfilm, men hva i all verden skal man se på?

Ingrid Bolsø Berdal spiller i «Fritt vilt». 

Kultur

Slapp av, Trønderbladet hjelper deg. Her har vi plukket ut fire ulike filmer, som inneholder både grøss og gru.

«Get Out» (2017)

En ung mann blir med da kjæresten hans skal besøke sin rike familie på landsbygda. Familien virker hyggelig. Kanskje litt for hyggelig. Så begynner merkelige ting å skje.

«Get Out» er en spennende film med flere skrekkelementer flettet inn i handlingen. Dette er også én av de filmene det er morsomt å se flere ganger, som for eksempel «Fight Club» (1999) og «The Truman Show» (1998). Historien i «Get Out» inneholder nemlig mange detaljer som virker helt naturlige første gang man ser filmen, og ved andre visning vil de samme detaljene kunne fremkalle noen interessante «aha»-opplevelser.

Sentralt i «Get Out» står også en sympatisk hovedperson, som publikum ønsker det skal gå bra med. Rasisme er også et sentralt tema i denne filmen, som det absolutt passer å se på selveste halloween.

«Coraline» (2009)

Ei jente og hennes familie flytter til et stort, avsidesliggende og kjipt hus. Her finner hun en magisk portal til en verden hvor alt er mye, mye bedre. Men – personene som bor der har knapper der øynene deres egentlig skal være. Hvorfor det?

«Coraline» er en animasjonsfilm som byr på en flott visuell opplevelse, samtidig som handlingen til tider er utrolig spennende. Nesten for spennende. Filmen er laget for barn, men her er det absolutt også noe å hente for et voksent publikum. Litt skummel blir den også, så «Coraline» passer for både modige barn og voksne.

«Fritt vilt» (2006)

Fem ung voksne drar på fjelltur for å stå på snøbrett. En av dem brekker et bein, og de må søke ly i et stengt, forlatt fjellhotell. Etter hvert viser det seg at fjellhotellet kanskje ikke er så forlatt likevel.

«Fritt vilt» var et frisk pust i sjangeren «norsk skrekkfilm», som ved unntak av «Villmark» (2003) og «De dødes tjern» (1958) kanskje ikke kunne by på mange gode filmer. «Fritt vilt» byr kanskje på noen utslitte klisjeer, men det fungerer likevel godt. Det er tydelig at publikum likte filmen, for den fikk to oppfølgere. Filmens regissør har senere også gjort suksess i utlandet. «Fritt vilt» er absolutt et stykke norsk filmhistorie det er verdt å få med seg.

«The Cabin in the Woods» (2011)

Fem unge voksne drar på hyttetur i ødemarken. Skumle ting begynner å skje, før alt går komplett bananas. Mer av handlingen må ikke røpes.

Ved første øyekast virker nemlig «The Cabin in the Woods» som en helt vanlig skrekkfilm, men her er det så mye, mye mer. Filmen leker med grøsserklisjeene på en meget underholdende måte, og det hele resulterer i en morsom hyllest av sjangeren. Filmen kan også nytes som en vanlig skrekkfilm, for den er blant annet spennende, ekkel og skummel. Men – folk som har sett utallige skrekkfilmer og begynner å gå lei av sjangeren vil kunne både humre og nikke anerkjennende flere steder i denne filmen. «The Cabin in the Woods» kan absolutt anbefales for alle skrekkentusiaster.

simen.meisdal@tronderbladet.no

91100249