Omkring 60 elever fra de tre yngste trinnene hadde bedte seg selv og ønsket seg en dag med historie på Soknedal bygdemuseum, da de ikke fikk være med på karolinermarsjen fra Hovin til Støren på fredag.

Derfor var fokuset denne dagen satt på krigen og det som skjedde da Armfeldts soldater kom innom Soknedal i 1718.

Lydhøre

- Det er klart at de måtte få komme på museet, når de spør om det, sier Per Ekle, som er leder i Soknedal Historie- og Museumslag. - Vi fikk en stordag sammen med elever og lærere, og er imponert over hvor lydhøre og interesserte barna er. Tid vart det også innimellom til å ha det artig med å leke gjemsel og springe rundt på tunet på barns vis.

Av Inger Østhus og Per Ekle fikk barna vite hvordan det var å bo i Soknedal da soldatene til Armfeldt kom oppover Gauldalen og plyndret på gardene for 300 år siden.

At forteller Per stilte i full mundur med lånt uniform lik den som de svenske soldatene brukte den gang, gjorde sitt til at historia vart enda mer nær og virkelig. Spennende var det å ta på både gevær og sabel.

Stasjoner

Dagen på museet inneholdt også andre ting fra fortiden som det er vel verdt å vite noe om.

Inger og Per hadde laget et opplegg der hele museumsanlegget vart inndelt i stasjoner og tatt i bruk til undervisning.

Elevene fikk puljevis besøkt alle husa på tunet. I Hjulmakerverkstedet vart hjulmakerens arbeidsdag fortalt. På trappa til stabburet var det smaksprøve på spekemat og flatbrød å få. Vasking av klær med heimkoka såpe på vaskebrett var populært å prøve seg på.

I smia fikk hammeren kjørt seg på ambolten. Å prøvesitte en gammel skolepult på låven var også veldig interessant.

Hvordan de lagde mjølet fikk de vite i kvernhuset.

Alle rom i hovedbygninga vart også besøkt til å fortelle om hvordan hverdagslivet var før i tida.