–Jeg er ekstremt takknemlig for alle mulighetene jeg har fått. Jeg har vært veldig heldig, sier Nora Konstad Brevik. Hun skal snart få sette opp et av sine teaterstykker, for andre gang, og det i en alder av 16 år. Men det krever mye jobb. Hun bruker all ledig tid til å skrive i sommer, både hjemme, på bussen og alle andre steder hun måtte være. Skrivinga tar mye tid, men Konstad Brevik syns likevel det er gøy.

–Jeg sliter litt med å finne den rette inngangen og formen til stykket, men jeg har mange ideer. Ideene kommer som regel rett før jeg sovner, eller når jeg er mest stresset. Så jeg må alltid skrive de ned med én gang. Jeg har en lang liste med ideer på mobilen min!

En døråpner

Første gang Konstad Brevik fikk satt opp et stykke på teater var i mai i fjor, og da på selveste Trøndelag Teater. Da var hun så heldig å bli trukket ut som en av fem til å bli med på Unge Dramatikere, et samarbeidsprosjekt mellom Trøndelag Teater og Rita Abrahamsen.

–Unge dramatikere har vært en døråpner for meg. Det har gitt meg muligheter i ettertid jeg ellers ikke ville ha hatt. Det har også vært veldig lærerikt å få være med på, syns Konstad Brevik. Hun hadde hørt om Unge Dramatikere før, men tenkte at det ikke var noen vits å prøve, men bestemte seg til slutt for å gjøre et forsøk likevel. Konstad Brevik sendte inn en prosatekst hun hadde skrevet, og sammen med fire andre tekster, ble hennes plukket ut. Dermed var prosessen i gang. Fra januar til mai møttes alle fem som ble plukket ut én til to ganger i uka. Da fikk de veiledning både av hverandre og av profesjonelle, og Konstad Brevik forteller at hun lærte veldig mye og utviklet skrivingen sin. De hadde forskjellige typer workshoper med skuespillere og dramatikere, blant annet Ibrahim Falzlic, en skuespiller fra Melhus. I april begynte de med leseprøver. Da møttes to skuespillere, prosjektlederen og Konstad Brevik, og hun fikk veiledning, tips og tilbakemeldinger til skrivinga. Så begynte prøveperioden.

–Prøvene tok mye tid. Vi hadde prøver cirka annenhver dag, så jeg måtte ta mye fri fra skolen, forteller Konstad Brevik.

SKRIVER: Alle de fem som var med på unge dramatikere i fjor vår. Fra venstre: Astrid Oline Rinnan Green, Cathrine Hegle, Kirsti Sæternes, Nora Konstad Brevik, Anna Solem Hilstad.

Veldig stort

Stykket til Konstad Brevik het «Benken», og hadde premiere 22. mai i fjor.

–Jeg syntes det var veldig gøy. Jeg hadde veldig flinke skuespillere med i stykket mitt, og det var en drøm som gikk i oppfyllelse!

Skuespillerne i stykket var Mira Dyrnes Askelund og Per-Theodor Paulsen. Nora Konstad Brevik jobbet med mange kjente fjes underveis, og det var et stort for henne.

–Jeg har jo alltid sett opp til skuespillerne, og sett de spille på scenen. Så det å få møte dem og jobbe med dem i virkeligheten var veldig stort for meg. Skuespillerne som var med på unge dramatikere var imøtekommende, og jeg har blitt tatt veldig godt imot. Jeg hadde ikke trodd vi kom til å få så god kontakt med skuespillerne, så det var veldig stas.

Føler et tomrom

I sommer spilte Konstad Brevik i «Slaget på Testiklestad» på Sverresborg Folkemuseum, og tidligere år har hun spilt i «Elden» på Røros.

STRAKS PÅ SCENEN: Nora Konstad Brevik i fullt kostyme til Slaget på Testiklestad. Her sammen med Per-Theodor Paulsen.

–Jeg syns det er veldig gøy å få være med å se hvordan de profesjonelle jobber, og få se hvordan de samarbeider med alle rundt seg. Både med lyd, lys, kostyme, scenografi, frivillige og alle andre på settet. Det er veldig interessant å få se hvordan alle jobber for å sy sammen en hel forestilling, sier Konstad Brevik. I «Slaget på Testiklestad» spiller hun mange forskjellige roller. De startet prøvene bare seks dager før premieren, men Konstad Brevik syns det bare er gøy.

–Det var travle dager fylt med glede, mye latter, sang og alt annet gøy. Jeg trives virkelig godt, og jeg syns alltid det er veldig trist når det er over. Siden vi er så mye sammen blir det alltid et tomrom når det er over. Da savner jeg alle folkene og rutinene vi er blitt vant med. Vi blir jo som en liten familie. Alle er gode venner, uavhengig av alder og kjønn. Etter at jeg var med på «Elden» har jeg fått venner for livet. Jeg håper alle møtes til nye spel igjen. Det er så gøy å være med noen som har samme interesse som meg selv, sier 16-åringen.

Lever seg inn i rollen

Konstad Brevik har alltid vært interessert i skuespill og drama. Hun forteller at første gang hun ble virkelig fanget i teaterverdenen, var da hun var fire-fem år. Det var åpen dag på Trøndelag Teater og hun var der sammen med foreldrene sine. De skulle se et lite utdrag fra «Les Misérables», et musikknummer med sang og dans. Og da det var slutt ville hun ikke gå, men bare se mer! Interessen har bare blitt større med årene. På skolen sine forestillinger syns Konstad Brevik det alltid var gøy å få spille en rolle. Hun har aldri trivdes med å være seg selv på scenen, men det å være en annen person, og leve seg helt inn i rollen, har hun alltid syns er gøy.

–Da glemmer jeg alt rundt meg, og slapper av.

Fortsetter med teater

Nora Konstad Brevik er ekstremt takknemlig for alle mulighetene hun har fått, og syns at både Turnéteatret i Trøndelag og Trøndelag Teater gjør noe veldig viktig når de slipper unge inn på teateret. Noe av det Konstad Brevik syns var det beste, var å se hvordan alt var bygd opp og hvordan et teater fungerer forteller hun.

–Jeg syns at det var veldig gøy og lærerikt å få se hele prosessen. Hvordan en liten idé kan bli til et helt og langt manus, som tar turen innom alle stoppene med planlegging og prøving. Alle menneskene som jobber med det, og alle som bidrar. Det ligger helt enormt mye arbeid bak en forestilling. Mye mer enn man tror.

Videre vil Konstad Brevik ta med seg ekstremt mye kunnskap hun har lært på teatret. Og hun har ikke tenkt å gi seg med det første.

–Til høsten skal jeg begynne på dramalinja på Charlottenlund, og jeg vil fortsette med å skrive på egenhånd. Interessen for teater tror jeg vil følge meg hele livet. Mitt store ønske er at folk fortsetter å gå i teatret, og at folket og politikerne ser hvor viktig teatrene i Norge er for menneskene, samfunnet og kulturhistorien vår.