Under gudstjenesten i Støren kirke søndag kveld ble det nye orgelet i Støren kirke innviet. Seinere på kvelden ble det konsert for 140 tilhørere. Det nye orgelet vekker stor oppsikt, og flere organister fra Gauldalen kom for å høre på.

Ole Karsten Sundlisæter, Knut Arne Aasen og Eivind Nygård beskrives som ryggraden i orgelprosjektet, som startet for fem år siden.

Kirkemusiker Ronny Kjøsen blir den som skal betjene orgelet til daglig. Han beskrev det som et svært allsidig instrument. Det kom også fram under konserten. De tre organistene som opptrådte spilte mange typer musikk, og viste fram orgelets bredde.

– Det er stas å ha fått på plass det nye orgelet, og jeg er litt gild i dag, sa Ronny Kjøsen.

Et godt solistorgel

Christine Goedecke er organist i Melhus kirke, og lot seg imponere av hvor godt orgelet akkompagnerte Ingrid Storlimo, som framførte folketoner fra Singsås og Støren.

Ved at spillepulten er plassert nede i kirka, er det et spesielt egnet solistorgel.

Organist Randi Vik var blant publikum, og lot seg friste til å spille på det nye orgelet etter konserten.

– Vi har hørt fantastisk musikk her i kveld. Orgelet har mye forskjellig registrering, og klangen kler kirka veldig godt, sa Vik.

Hun og Goedecke diskuterte fordeler og ulemper ved å plassere orgelpipene bak altertavla. Å ha synlige orgelpiper kunne ha gjort klangbildet bedre, mens altertavla er med på å dempe enkelte toner fra det kraftige orgelet.

– Orgelet har rene og fine grunntoner, og det passer til mange typer musikk, sa Goedecke.

Uttrykksfullt orgel

Ingrid Storlimo framførte salmer og kirkemusikk, som ironisk nok var skrevet før det ble vanlig med orgel i kirkene. Ronny Kjøsen spilte orgel til, og setter stor pris på at hun ivaretar den gamle folkemusikken, blant annet fra Støren.

Sokneprest Oddbjørn Stjern er også godt fornøyd med det nye orgelet.

– Orgelet er et instrument som har alle slags stemninger i seg. Det hjelper oss derfor å uttrykke glede og sorg, lengsel og håp. Det er så flott når orgel og menighet sammen tolker livet i sin mangfoldighet, og tar imot Guds org og hjelp, skriver han i heftet som ble laget til orgelinnvielsen.

Kultursjef Arnfinn Solem deltok også på konserten søndag kveld. Han syntes godt om det nye orgelet. Hans bestefar var organist i Soknedal kirke, og synes det er bra at kirkene har gode orgler. Solem ser gjerne for seg å kunne benytte orgelet til opplæring av elever ved kulturskolen i Midtre Gauldal. Både Ole Karsten Sundlisæter og Knut Arne Aasen utviklet sin musikkinteresse gjennom kulturskolen og ved å spille på det gamle orgelet i Støren kirke.