For tredje år på rad samlet folk seg i Nekjådalen i Singsås til festival. Arrangørene i «Nyt Nekjådalen» har ikke tatt i bruk begrepet fjellfestival ennå, men dette har nå blitt både tradisjon og fått omfanget av en festival.

Noe for alle

De sprekeste løper i fjellet, mens de som nyter et lågere tempo legger ut på turmarsj. Her kan man treffe naboer og hyttefolk til rømmegraut og bålkaffe. Spennet er stort i løpet av dagen, fra gudstjeneste i det grønne til markapub i det store partyteltet lørdag kveld. For dem som er interessert i konsert, var det Anders Jektvik som tok seg av den saken, i det flotte friluftsamfiet. Ikke så stort, men intimt, og innviet av Aasmund Nordstoga i 2016. God plass er det i lyngrabbene oppover i amfiet.

I år ble det flott vær også. Natta før var både våt og vindfull, men dagen kom med gløtt av sol, som varmet med opptil 15 grader i skyggen. Dette var 12 grader mer enn i fjor. Kjerstin Kosberg Digre gleder seg på vegne av arrangørene over det kommer stadig flere til aktivitetsdagen.

Flere hundre på besøk

– Vi er vel rundt 200 her akkurat nå, sa hun midt på dagen. Da ventet publikum på løperne i «Nekjåskarven rundt», som samlet 33 i konkurranseklassen. Noen løp ti kilometer, mens andre valgt fem. Flere barn deltok også, og de yngste var bare åtte år. I tillegg gikk 45 personer i egen trimklasse.

Også billettsalget til konserten har vært bedre enn i fjor, og Kjerstin ventet over 200 tilhørere lørdag.

Ønsker å skape liv

«Nyt Nekjådalen» er et samarbeid mellom grunneiere i seterdalen, for å skape liv og aktivitet. Det er mange hytteeiere i Nekjådalen, men arrangørene ser at stadig flere uten tilknytning til dalen tar turen inn til naturperlen.

Blant hytteeierne er familien Høsflot Klæbo. Johannes vant fjelløpet i fjor, men var på treningssamling i år. Søsteren Ane vant dameklassen, mens broren Ola gjorde en god figur i herreklassen, som ble vunnet av Tor Håkon Skogstad fra Lundamo.

– Vi er en kompisgjeng på tre som har begynt å trene sammen igjen, etter at vi la skiene på hylla for noen år siden. Jeg har aldri vært i Nekjådalen før, men det er fint her, og ei artig løype. Det var bløtt i terrenget og ganske utfordrende, sa Skogstad, som fikk ei luke etter 2,5 kilometer og spurtet fra i bakkene. Johannes Høsflot Klæbu har fortsatt løyperekorden, men Tor Håkon Skogstad brukte bare ett minutt lengre tid i år.

For alle aldre

Anne Grete Myhre vant kortløypa, og skryter også av ei fin løype.

– Vi er på hytta til svigers, og mannen min skulle løpe, så da måtte jeg også stille, sa Anne Grete etter målgang. Berit Solem Reitan tok en imponerende andreplass i kortløypa, og er bare 11 år.

Det er skigruppa i Singsås idrettslag som arrangerer «Nekjåskarven rundt». Berit Tovmo synes det er artig at stadig flere oppdager fjelløpet. I år var mange av skijuniorene i Gauldalen på treningssamling, og fikk ikke vist seg fram. Men de andre underholdt så godt de kunne med fine spurter over mål.