Søndag ble det for andre gang i sommer arrangert sommerkafé på Gamle Hovin. Selv om det er fellesferie tok flere turen til den gamle butikken som ble etablert av Halvor Midttømme i 1897.

- Forrige gang var det fullt her. Det var nesten litt kaotisk, men det gikk bra. Det skal ikke så mye folk til før det blir trangt om plassen, sier styreleder Kristine Kaasa Moe i Siftelsen Gamle Hovin.

Historier fra gammelbutikken

I tillegg til å få omvisning i den historiske bygningen, kunne gjestene kjøpe kaffe, te, saft, skillingsboller, vafler og andre godsaker. Barna kunne også leke med gamle penger i barnebutikken.

- Like viktig er det at folk kan sitte og prate om gammelbutikken. Det er mange som synes det er morsomt å fortelle om livet som var her før. Jeg går rundt med boka mi og noterer ned historiene, sier Kaasa Moe, som kom flyttende til Melhus fem år etter at butikken ble stengt i 1969.

En av søndagens gjester var Knut Flå (89). Spesielt et bilde dukker opp i hodet hans fra da han var gammel nok til å besøke butikken selv.

- Jeg husker at det sto ei stor sirupstønne ved butikkdøra. Her var det ofte lekkasje, så det rant sirup utover gulvet, sier Flå og ler.

Lekte seg i barnebutikken

En annen ting 89-åringen husker godt er hyllene med godteri.

- Sjokolade og drops var plassert på de øverste hyllene så barna ikke skulle nå opp. Men butikkbetjeningen forsynte seg ofte av godterihylla, smiler han.

To av de yngste blant de besøkende var Endre Berg Hovin (7) og Leon Kåsen (8). De lekte seg ved lekebutikken. På spørsmålet om hva de synes om å være i gammelbutikken, svarer Leon:

- Tipp topp, tommel opp. Vi har vært her før vi.

Tre blad Midttømme

Tre blad Midttømme var innvolvert i butikken fra åpningen i 1897 til kroken ble satt på døra i 1969. Halvor døde dessverre før butikken ble bygd ferdig, så det var sønnen Rolf som drev stedet. Sistnevntes sønn, også han het Halvor, hadde ansvaret for forretningen de siste årene.

- Alle tre var driftige og fantastiske karer. De var pionerer. Her kunne man kjøpe alt fra spiker til kransekake. Det var en god arbeidsplass for mange på Hovin. På vinterstid var det 14 arbeidsplasser her og om sommeren jobbet det rundt 30 personer i butikken, sier Kaasa Moe.

- Hva tror du de tidligere kjøpmennene ville sagt hvis de visste at det i dag er sommerkafé i butikken deres?

- Jeg tror de ville syntes det er vemodig at det ikke er butikk her lengre, men jeg tror også de ville satt pris på at den lever videre på denne måten, smiler hun.

Se bildeserie øverst i artikkelen!