De fleste pilegrimene kommer Gudbrandsdalsleia, men da er de bare så vidt innom Melhus nede ved Øysand før de blir rodd over Gaula til Sundet gård og vandrer videre gjennom Bymarka til Trondheim.

Men etter hvert kommer det også flere pilegrimer gjennom den mer villmarkspregede pilegrimsleia som kalles Østerdalsleia og som kommer inn i kommunen mellom Samsjøen og Håen og går gjennom Flåmarka og over Vassfjellet til Torgård, en strekning på vel 40 km.

Før Olsok i år kommer en samla gruppe på over 30 vandrere. De fleste av disse har gått enten fra Trysil eller fra Rena, hvor de startet i 2016.

Første året vandret de til Øvre Rendalen, i fjor sommer vandret de videre til Budalen og i år fullfører de "stafetten" med å vandre de 5 siste dagsetappene fra Budalen til Trondheim. Overnattingssteder i Melhus vil være Samatun fra 25. til 26. juli, Kirkflå fra 26. til 27. juli og Rødde folkehøgskole fra 27. til 28. juli.

Deltakerne kommer fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

I tillegg er det med en deltaker fra Nederland. Ingen av deltakerne er fra Melhus, bortsett fra undertegnede som skal være med som kjentmann og lokal guide de tre siste dagsetappene fra Samatun til Trondheim.

Torgeir Gunleiksrud