– Armfeldts soldater var slett ikke velkomne i Gauldalen. Bygdafolk slo i hjel noen svenske soldater og grov dem ned. Hatet var der, sier Brit Inger Granmo Aune.

Tre tidsbilder

For å skildre hvilke konsekvenser Carl Gustaf Armfeldts hærtog gjennom Gauldalen fikk, har Granmo Aune laget tre tidsbilder. Granmo Aune er fra Lundamo, og er leder i Gauldal historielag. Tidligere har hun fått Melhus kommunes kulturpris, og hun var også manusforfatter for spelet «12 lod sølv» som sist helg ble vist utendørs ved Storbekkøya museumsseter.

Om sommeren 1718 startet Armfeldts soldater marsjen inn i Trøndelag der målet var å ta Trondhjem. Norge var på den tida underlagt den danske kongen, og Karl den 12. hadde store ambisjoner om en utvidelse av Sverige. En hær på 10.000 menn skulle brødføs underveis, og det gikk hardt utover bygdafolket i Gauldalen. Hæren lå lenge i Melhus og på Støren før den satte kursen tilbake mot Sverige gjennom Holtålen etter svenskekongens fall.

Presten protesterte

Det første tidsbildet vises på Støren 24. august, og Granmo forteller at hensikten er å vise bygdafolkets møte med hæren.

Tidsbildet er basert på opplysninger fra bygdebøker og opplysninger som har gått på folkemunne.

Prest på Støren i 1718 var Bendix Friis Scorvold, og rollen spilles av Per Olav Skjevdal.

– Folk hadde ikke så mye selv, og så måtte de gi fra seg mat, korn og dyr selv om de ikke ville det. Mange led, sier Granmo Aune.

Det neste tidsbildet er fra Singsås 25. august. Sokneprest Odd-bjørn Stjern spiller presten Johan Lobes.

– Presten for Singsås nektet å kunngjøre brev fra Armfeldt til menigheten, og han ble arrestert i Haltdalen og satt fengslet. Han søkte danskekongen om å få et prosti som ikke var så fattig, og det fikk han innvilget. Presten hadde 13 unger som han skulle forsørge og døde før han skulle dra, forteller Granmo Aune.

Rettsoppgjøret

Det tredje tidsbildet er på Horg bygdatun 2. september, og det skildrer rettsoppgjøret etter hærtoget. Bygdatunet har tingstua der erstatningskravene ble behandlet. Sigve Granlund spiller rollen som presten i Horg.

– Mange stiller opp for å delta i tidsbildene, og det var med deltakere fra kor og musikkorps. Melhusbanken har gitt 10.000 kroner slik at vi får dekket noen av utgiftene som for eksempel til kostymer. Trøndertun folkehøgskole stiller med gratis lydutstyr. Det er gratis inngang til alle tidsbildene, og vi oppfordrer folk til å kjøpe kaffe slik at det kommer inntekter til dem som serverer kaffe på stedene, sier Granmo Aune.

DRAMATISK: Bildet er fra Elden som er et utespel på Røros. Elden viser Armfeldt-soldatenes frammarsj i Trøndelag og tilbaketog. Foto: Gunn Heidi Nakrem