Inntekter til Kotsøy samfunnshus er slett ikke det viktigste formålet for torgdagen på Kotsøy, sjøl om det kom inn cirka 25.000 kroner i fjor. Styret i samfunnshuset ønsker å skape liv og aktivitet i bygda, og gi salgshjelp til dem som produserer varer eller har brukte ting å selge.

Viderefører tradisjonen

– Torgdagen i fjor ble en stor suksess, med 32 utstillere og masse folk, sier Hanne Gaup Lein, som er leder for Kotsøy samfunnshus. Da torgdagen i Singsås ble lagt ned benyttet ildsjelene på Kotsøy muligheten til å starte opp. Torgdagen i Singsås ble drevet av Kamer Skinn og Brits Keramikk, men da de avviklet for tre år siden ble det slutt. Den første torgdagen på Kotsøy ble holdt i fjor, og arrangørene regner med at rundt 2.000 personer var innom.

– Til og med turister stoppet for å se hva som foregikk, sier Morten Forsetlund.

Flere av salgsbodene står utendørs, og Forsetlund sier de har plass i massevis. Det koster bare 200 kroner å leie et bord, og det er så billig at barn også har råd til å leie for å tjene seg noen kroner, mener han.

Torgdagen arrangeres lørdag 30. juni, og Hogna Brygg i nærheten benytter også anledningen til å holde åpent.

Lokal produksjon

Mye av det som selges er lokal mat, håndverk og brukte gjenstander.

– Det blir ikke bare strikkenips. Da kommer ikke kaillene. Vi har blant annet en forhandler av beitepussere og utstyr for landbruket, vedsalg og matprodukter av vilt, sier Morten Forsetlund.

Torgdagen er også en arena for lokalt foreningsliv. Singsås bygdekvinnelag vil steke hyllkake, og både hørselslaget og saniteten blir med. Det blir også et lotteri, der premiene blant annet er en villaks fra Kotsøy og gratis EU-kontroll på bilverkstedet i nærheten.

Hanne Gaup Lein sier det sosiale med en slik dag er det viktigste.

– Her kan naboer og tilreisende treffes, og det er mangelvare. Vi har ikke butikken lenger, og vi håper torgdagen kan bidra til sosial kontakt og samhold, sier Hanne. Det blir kafeteria under torgdagen, hvor det selges både søtt og salt.

Får stor gave

Nylig ble det bestemt at Kotsøy samfunnshus får 350.000 kroner etter at Coop-butikken ble lagt ned. En egen bestemmelse i Coop gjør at overskuddet ved avvikling av butikker skal komme lokalsamfunnet til gode.

– Vi er veldig glad for pengene, og det gjør at vi kan pusse opp og modernisere, slik at samfunnshuset blir enda mer attraktivt for utleie og arrangement.

Hanne Gaup Lein sier de har stor oppslutning om huset, og rundt 30 personer møter opp på dugnad. Lillesalen er pusset opp, og det er lagt inn trådløst nett. Med pengene fra Ccop vil de oppgradere storsalen, pusse opp toalettene, bygge tak over handikapinngangen og kjøpe inn nye bord.

Fra høsten vil de starte med pub-quiz én gang i måneden.

Lillesalen i Kotsøy samfunnshus er nettopp pusset opp, og på veggen henger gamle bilder fra bygda. Hanne Gaup Lein er leder for samfunnshuset, og sier de har stor oppslutning om huset. Foto: John Lerli