– Vi bruker museumssetra ofte når det er sesong for det, sier Ingrid Krüger-Stokke.

Familievennlig

Lørdag var hun, Brage Krüger-Stokke og barna på Storbekkøya museumsseter sammen med vennefamilier. Familien er fra Trondheim og har hytte i Budalen.

– Når vi har venner på besøk, må vi vise dem museumssetra. Det er så fint for ungene å leke her, og så er det spennende for voksne å gå på museumsområdet på grunn av historien knyttet til stedet, sier Krüger-Stokke.

Tradisjonskost

Sesongåpninga for museumssetra var på lørdag, og i juni og september vil Storbekkøya museumsseter være åpen hver helg. Det forteller Heidi Tovmo og Lillian Bakken.

Lørdag bød de på tradisjonskost som skjørost, hyllkake og rømmegrøt, og det var mulig å ta en kikk inn i museumsbygg. I juli og august vil museumssetra være åpen torsdager, fredager og helgene.

Området er barnevennlig, og gir et godt innblikk i jernframstillingshistorie. Museumssetra ligger i en seterdal med aktiv seterdrift, og den er ved inngangen til Forollhogna nasjonalpark. Like ved er det kultursti, og pilegrimsleia som går forbi, er merket. Elva Bua renner friskt forbi.

12 lod sølv

I sommer er det flere arrangementer på museumsområdet. Friluftsspelet «12 lod sølv» vises 7. og 8. juli. Dette spelet er basert på en lokal historie om en ung kvinne som tar opp kampen mot fordømmelsen etter at hun ble gravid etter en voldtekt oppe på fjellet. Per Gunnar Voll har skrevet boka om skjebnen til Anne. Spelet ble også vist i 2016, og publikum ble svært grepet av Annes kamp mot øvrigheten. 7. juli er det Setersmak med salg av seterkost.

Bildet er fra da 12 lod sølv ble vist for to år siden.

Andre arrangementer

21.-22. juli er det familiehelg, og da kan en blant annet se jernbrenning, gommekoking og kjøpe kokegropstekt reinsdyrlår. 11. august er «Vandring tilbake i tid» med Kristin Prestvold. Noen lørdager i juli og august blir det levende museum noen timer midt på dagen.