Akkurat nå, når de norske bærene er på vei, skal vi gjøre minst mulig fiksfakseri med dem. Den store bollen med saftige jordbær er egentlig god nok i seg selv, men hvis du skulle få lyst til å servere en skikkelig jordbærkake, er denne terten akkurat så enkel og lettvinn som det går an.

Akkurat tertebunnen er det litt arbeid med, med kjevling, avkjøling og steking, men den kan heldigvis lages flere dager i forveien. Det hender jeg lager deigen én dag, kjevler ut og kler formen dagen etter, steker den den tredje dagen og fyller og serverer den i løpet av noen få minutter når tiden er inne for å fortære herligheten.

Det er absolutt enklest å lage tertedeigen med kjøkkenmaskin, men det er slett ikke umulig å få det til på hytta med kun et par hender til hjelp. Start som om du lager en vanlig smuldredeig, og gni det tørre inn i smøret til det ligner sand, før du forsiktig elter inn egg og vann.

Deigen her er den enkleste grunndeigen som finnes, og den kan lett pimpes opp. Noe av hvetemelet kan for eksempel byttes ut med havregryn som er kjørt til grovt mel i kjøkkenmaskinen før du tilsetter resten av ingrediensene. Litt finrevet limeskall og litt limesaft i stedet for vann vil gi et hint av noe frisk i terten. Til og med kakao kan erstatte noe av hvetemelet for å få en sjokoladebunn. Prøv å bytte ut tre spiseskjeer hvetemel med kakao, så skal du se hvor enkelt kaken endrer karakter.

Når tertebunnen er ferdig, er det fyll og pynting igjen. Ferdig vaniljekrem er en venn i tidsnøden. Det er bare å smøre den utover bunnen, som det perfekte, søte underlaget for deilige, saftige jordbær. Hvis jordbærene ikke helt har nådd toppen smaksmessig ennå, kan et ørlite dryss med finrevet limeskall over det hele lokke den frem.

JORDBÆRTERTE

(1 terte)

Tertebunn:

3 ½ dl hvetemel

½ dl sukker

¼ ts salt

½ vaniljestang

100 g smør

1 egg

3 ss kaldt vann

Fyll:

5 dl ferdig vaniljekrem

2 kurver jordbær

evt. finrevet skall av 1 lime

Lag tertebunnen: Splitt vaniljestangen i to, skrap ut frøene og ha dem i kjøkkenmaskinen sammen med hvetemel, salt, sukker og kaldt smør i små biter. Kjør maskinen til en finsmuldret masse som minner om sand. Ha i egget og kjør videre til deigen samler seg til en klump. Hvis den ikke samler seg, tilsetter du én og én skje med kaldt vann til den går sammen. Pakk deigen i plast og legg den i kjøleskapet en halvtimes tid. Forvarm stekeovnen til 220 grader. Kjevle ut deigen til en runding, ca. 28 cm i diameter og legg den over i en paiform som er 24 cm i diameter. Klem den godt ut i kantene, prikk deigen med en gaffel og la den stå i kjøleskapet i 20 minutter før du dekker den med bakepapir og fyller opp med tørkede bønner. Sett inn i stekeovnen og senk temperaturen til 200 grader. Stek i 18-20 minutter, fjern bønner og bakepapir og stek videre i 6-8 minutter, til bunnen er gyllen og har trukket seg litt tilbake fra sidene. Avkjøl i formen.

Legg tertebunnen på et fat, fyll med vaniljekremen og pynt toppen tett-i-tett med jordbær.