Turen på lørdag var et samarbeid mellom Soknedal Historie- og museumslag og Trimgruppa i Sokna, og tok utgangspunkt lengst sør i setergranda i Vagnildgrenda i Soknedal. I lett terreng gikk deltakerne sørover etter ganske bra opptørka myrer. Den kommende moltesesongen vart også ivrig studert og kommentert. Først mål for turen var Roaldtjønna, ei lita uanselig tjønn som gjemmer på en tragisk hendelse. Her fikk deltakerne høre historien om hvorfor tjønna har fått sitt navn. Inger Østhus leste opp historien som Ola E. Stensås i sin tid skrev ned om hva som skjedde da Roald i høy alder skulle kjøre heim småhøy fra høystakken ved Bergbua på Skoftdalskjølen en sen høstdag, trolig for 239 år siden.

Fortellinga var skrevet som en god naturskildring om hvordan Roald kunne ha opplevd turen der han satt på sleden og kjørte hesten sørover myrdragene. Sent på dag var det blitt før det igjen var klart for heimtur. Men, skjebnen skulle bli slik at Roald aldri kom heimatt mer. Under overfarten på den lille, men dype tjønna nord for Bergbua, gikk hele ekvipasjen gjennom isen, som ikke var sikker nok enda. Skiløpere som lette etter Roald, oppdaget det fatale som hadde skjedd, og dermed hadde Roaldtjønna fått sitt navn. Den Roald man antar dette kan være, var sønn av Sjur Roaldsen Vagnild fra Oppstu på Vagnild. Roald var født i 1702 og dødsåret er oppgitt til 1789.

Et minne om slåtten

Turfølget gikk så 3–400 meter videre sørover for å komme fram til Bergbua, plassen der Roald skulle hente høyet sitt. Som alltid smakte mat og kaffe også denne gangen aller best i marka, mens praten gikk livlig. Under et framspring på et berg er det fortsatt spor etter utmarksslåtten som har foregått her. En primitiv overnattingsplass som gjorde sin misjon med å gi litt ly for vær og vind fra nord. Som et minne om hardt arbeid under utmarksslåtten ligger det fortsatt en liten slipestein på berget. Et informasjonsskriv om Bergbua og om utmarksslåtten som foregikk der er nå plassert på stedet, til glede for turfolk som tar turen dit. Godt fornøyd med dagen tok turflokken på heimvei, og vart til slutt gjestfritt påspandert kaldt kildevatn, kaffe og vafler av Marit og Brynjar Træthaug på Eldhuset på Sørløkkjvollen.