For første gang besøkte Karen og John de Hartog og døtrene Rachel og Josie landet hvor de har sine aner fra. Ti dager hadde de satt av til å se seg rundt i Norge og møte slektninger. De var storveies fornøyd med hva det hadde fått oppleve disse dagene. Slektskapen til folket på Fløttum er ganske nær for Karen, i og med at gardens forrige eier Ola Fløttum var hennes tremenning. Ola gikk bort for noen år siden.

Aldri tilbake

Tre av de fem søskena som vokste opp på garden Fløttum i Øverdardan, pakket i sin tid koffertene sine og emigrerte til Amerika. I 1880-åra tok Kjersti, Ole og Arnt den største utfordringen i sine liv, for de visste nok godt at de aldri ville komme tilbake. Den yngste, Arnt Olsen Fløttum, var født i 1859 og bare først i 20-åra da han reiste til mulighetenes land. Han valgte å bosette seg i Camberland i Wisconsin og fikk seg arbeid der som tømmerhogger og siden på en kassefabrikk. Arnt Fløttum skulle bli til Andrew Flottum "over there".

Med sine ni barn fikk Andrew og kona Pauline som var fra Hattfjelldal, mange etterkommere.

Det var slektsinteresserte Gerd Stenbro Loe som for noen år siden gjorde et forsøk på å spore opp slektninger av seg i USA. Hun fikk full klaff på tredje telefon hun tok til folk i Wisconsin som hadde Flottum som etternavn. Hun kunne derfor treffe noen i slekta ha hun besøkte Eau Claire i Wisconsin på en rundtur i USA i 2015.

Gerd hadde laget et opplegg for slektningene fra Milwaukee som nå kom på et dagsbesøk til Soknedal. I godværet satte de stor pris på å få seg en rundtur og oppleve fin utsikt mot fjell og grender i Soknedal, kaffe på Fløttum og middag på Soknatun sammen med over 30 slektninger til bords senere på dagen.

- Norge er veldig vakkert, så vi tar mye bilder og mange gode minner med oss heimatt. Vi opplever nordmenn som vennlige og hjelpsomme. Med bruk av fly, tog og bil disse dagene vi har fått besøkt og sett mye i Oslo, Bergen, Balestrand og Trondheim. Ikke minst setter vi stor pris på å komme hit på besøk til bestefars gard og møte slektningene i Soknedal, sa en godt fornøyd Karen Flottum de Hartog.

Bilde ved buret

Buret på Fløttum i Øvergardan er det eneste huset på garden som har stått på tunet siden gamle dager. Derfor var naturlig at familiebildet som du ser her, måtte tas på burstrappa.