Tirsdag formiddag var det storstilt åpning av Sagauka i Melhus, og det skjedde på sletta ved Melhus videregående skole med sagaukas leder Line A. Solbakken og ordfører Gunnar Krogstad som innledere. Ordføreren framførte talen som et dikt, og viste til at det var en tradisjon han aktet å videreføre.

Elever fra alle barneskolene i Melhus og barn fra noen barnehager deltok under åpninga. Fjerdeklassinger dramatiserte hendelsen på Rimol der Håkon jarl ble drept av trellen Tormod Kark i grisebingen på gården til husfrue Tora. Drapet endte med at trellen ble hånet av Olav Tryggvason og hans hærmenn, og at han mistet hodet i likhet med jarlen.

– Jeg var veldig nervøs før starten, sier Trym Ovesen (10) som spilte rollen som Olav Tryggvason.

De unge skuespillerne mestret rollene sine med glans, og de fikk mye applaus etterpå i likhet med de andre utøverne som deltok.

– Det var skikkelig artig å være med, og jeg skulle ønske at jeg kunne ha rollen neste år også, sier Ole Kristian Haugen Vullum (9) som var Håkon jarl.

Ingrid Blekesaune (10) som var Tora, forteller at det var varmt å ha på seg bunad. Sola stekte varmt oppe i bakken.

De tror det var litt strevsomt å leve i vikingtida og at det var lite tid for barn å leke. Leke fikk de derimot gjøre etter framføringa, og Trondheim vikinglag satte i gang historiske leker samt hadde en oppvisning i krigerlek.

- Ikke drep ham, utbrøt en av barna da krigerne gjøv løs på hverandre.

Prosjektansvarlig Ann Helen Singstad var meget godt fornøyd med innsatsen til elevene.

- Vi har hatt bare ei felles øving. Framføringa gikk veldig fint. Været kan vi ikke klage på, sier Singstad.

Lærerne Tor Ljøkjell og Janne Ludvigsen har hatt ansvar for skuespillet.

Sagauka arrangeres for femte gang, og varer ut søndag.