Marie Nordvik har strikket i over 80 år. Hun har hatt stor glede av å samle gamle mønster og komponere sine egne. For noen år siden laget hun en vott med motiv av kommunevåpenet i Midtre Gauldal. Marie ga bort votter i gave til tidligere ordførere. Mønsteret er kopiert av flere, og har blitt noe kjent. Nå har Marie komponert en Melhus-vott, med motiv av Einar Tambarskjelve med buen som brast.

– Mønsteret blir tilgjengelig for alle, og vi har fått tillatelse av kommunen til å bruke det, sier Marie.

Til Sagauka

Under Sagauka blir votten presentert på en strikkekafé i Melhus rådhus torsdag 31. mai, sammen med flere strikkede plagg som arrangørene ønsker å få inn til ei lita utstilling. Ønsket er å vise fram litt av strikkekunsten som har lokalt tilsnitt.

Marie Nordvik er fra Hovin, men flyttet til Støren, og bor nå i leilighet ved Singsås bo- og tjenestesenter. Hun er fortsatt aktiv med strikkepinnene, som alltid ligger klar i rullatoren. Rutearket er heller ikke langt unna når mønster skal skrives av eller komponeres.

– Jeg har fire store permer med mønster til votter som jeg har samlet. Det er artig å ta vare på slike gamle mønster, sier Marie.

Et liv med strikking

Allerede som femåring lærte hun strikkekunsten.

– Bestemor lærte meg å strikke totrådvotter da jeg var fem år. Siden har strikketøyet vært i nærheten. Da jeg var på setra i Fossmarka kunne det være dårlig vær, og da var bundinga god å ha. Strikking er både nyttig og en måte å få tida til å gå på, sier hun.

Marie har deltatt litt på messer og utstillinger, og sjøl om hun har gitt bort mye, har hun også hatt litt salg.

– Et par votter og labber havnet i Finland, og noen kjøpte til en gutt som ønsket seg votter med reinsdyr. Jeg fikk et takkekort tilbake med bilde av gutten med vottene på, og det var veldig trivelig, sier Marie.

Melhus-votten er strikket av flere etter at mønsteret ble offisielt. Det er laget både en barnevott, og egne votter for damer og herrer.

Dette er den nye Melhus-votten med kommunevåpenet. Fra venstre damevotten, barnevotten og herrevotten. Foto: Privat