Selv om det fortsatt ligger snøflekker her og der, så skal grillen frem nå.

Enten det er gass eller kull som funker hos deg, så er det noe spesielt med den smaken en enkel grillpølse får når den møter flammer på en rist.

Det er smaken av sommer og barndommens festmåltid.

Samtidig har jeg ikke lyst til å ta turen helt tilbake til barndommen, for den bød egentlig på ganske kleine grillpølser av enkleste slag, kald ketchup og sprøstekt løk fra pose. Det kan vi gjøre bedre i dag.

Butikkene bugner nærmest over at spennende pølser. Ostepølse, baconpølse, chilipølse, grove og fine, røkte og ferske. Det er en fryd å stå foran en velfylt pølsedisk og plukke litt her og litt der for å finne den hel rette sammensetningen.

Men en god pølse fortjener som sagt mer, så lag en skikkelig potetstappe. Selv synes jeg ikke gode pølser skal serveres med helt glatt potetmos, så jeg foretrekker en grov, klumpete potetstappe med masse smør i. Det er godt, det.

For å ta den helt ut, kan du droppe ketchupen til fordel for syrlige og varme cherrytomater som får noen minutter på grillen til de akkurat sprekker.

Og den sprøstekte løken fra pose? Den er egentlig bare et vrengebilde av tykke, gode og varme løkringer du selv lager på noen få minutter. Ta deg tid til det. Er det pølsefest, så er det pølsefest!

LØKRINGER

(4 porsjoner pluss noen til snacks)

2 store løk

1 dl hvetemel

1 ts bakepulver

½ ts salt

1 knapp dl mineralvann med bobler eller øl

raps- eller frityrolje

Rens løk og skjær i halv centimeter tykke skiver. Press skivene fra hverandre så du får ringer. Visp sammen røren. Den skal være tykk, helst litt tykkere enn kremfløte. Da får du tykke, gode løk-ringer.

Varm oljen i en tykkbunnet kjele. Bruk en stor, vid kjele og hell i nok olje til at den står 2 cm dyp (I en mindre kjele har oljen lett for å frese opp og koke over når du slipper løkringene nedi, og det er farlig). Når oljen er så varm at den freser rundt en tørr trepinne du stikker nedi, dypper du løkringer i røren og legger dem forsiktig ned i oljen. Snu dem når de begynner å bli gylne på den ene siden og stek ferdig. De skal være gylne og sprø.

Det beste verktøyet når du steker løk-ringer, er et par grillspyd i tre som gjør det lett å snu og løfte dem ut uten for mye oljesøl. Legg ferdigstekte løkringer på kjøkkenpapir så overflødig olje kan renne av. Dryss med salt og server varme.

POTETSTAPPE

(4 porsjoner)

10 store mandelpoteter

2-3 dl melk

100 g smør

½ ts salt

½ ts pepper

¼ revet muskatnøtt

finklippet gressløk

Skrell potetene og kok dem helt møre. Hell av vannet og sett kjelen (uten lokk) tilbake på platen noen sekunder så overflødig vann damper bort. Da unngår du tynn, vannete potetstappe.

Ha melk og smør i de varme potetene og mos potetene godt. Bruk enten en potetstapper eller bare en sleiv du kjører rundt i kjelen.

Mandelpoteter faller såpass lett fra hverandre at det ikke krever stor innsats å mose dem. Smak til slutt til med krydder og gressløk.