Fire elever fra Brekkåsen skole fikk møte ordfører Gunnar Krogstad med ideer til hvordan idrett og kultur kan bli brukt av alle barn. De oppfordrer flere unger til å legge forslag i ei kasse som står på Melhus bibliotek fram til 21. april.

Det går mot aksjonsuke i Redd Barna, og lokallaget i Melhus arrangerte et møte mellom de fire elevene og ordfører og varaordfører. Aksjonen gjennomføres over hele landet, med mottoet «Alle barn og unge har rett til lek og fritid». Et bilde viser fire hengelåser som stenger noen ute: Penger, språk, fordommer og tilrettelegging.

Vil at kommunen betaler

Mia Charlotte Stordal Hammerø skrev på sin lapp til ordføreren: «Kommunen kan betale i stedet for foreldrene.»

Gunnar Krogstad sa at det hadde vært en ideell situasjon, men en ganske fjern drøm.

– Det er veldig viktig at dette temaet blir tatt opp, og kjempebra at dere engasjerer dere. Vi har mange tilbud i kommunen, men alle barn og unge er ikke med. Noen vet ikke hva som finnes, og noen vet ikke hva de vil være med på. Det kan også være at kulturforskjeller stenger noen ute. Og så er det veldig vondt å høre at noen ikke har råd. Det er for galt, sa Gunnar Krogstad under Redd Barna sin aksjon på Melhus bibliotek torsdag.

Han lovte å ta tak i problemet for å se hva som kan gjøres.

Forslagskasse

De oppfinnsomme jentene hadde også skrevet: «Pengestøtte til familier som ikke kan være med.» «Håndball for alle.» «Mer dans, fotball og kanskje turn.» «Noen kan legge ut informasjon på skolene.»

Regionleder i Redd Barna, Inger Elisabeth Einan, sa at for mange familier handler det om å forstå kulturen i idrett og fritidsakvitieter. Ikke alltid er det stram økonomi som stenger ute.

– Noen trenger å bli forklart hva det vil si å være med, og i begynnelsen trenger noen følge til aktiviteter. De fleste av oss vet hva det betyr å ta med en kake til et arrangement, men for andre er det helt ukjent hvordan det gjøres, sier Einan.

Kultursjef Jan Erik Landrø er enig.

– Mange kommer ikke så langt at de vurderer et fritidstilbud en gang. Det kan være stram økonomi, men også kulturen som stenger ute og det kan mangle tilrettelegging, sa han.

Varaordfører Stine Estenstad oppfordret lokalt næringsliv til å støtte idrett og fritidsaktiviteter.

Oppfordrer til engasjement

Morten Gunnes leder Redd Barna sitt lokallag i Melhus, og er glad for å kunne gjennomføre denne aksjonen. Han håper at mange vil benytte forslagskassen på Melhus bibliotek, og oppfordrer skoleklasser til å arbeide med temaet. Alle lappene som legges i kassen blir overlevert ordfører Gunnar Krogstad.

– Informasjon er viktig, og biblioteket har vært en god samarbeidspartner, sier Gunnes. Ved siden av standen til Redd Barna har biblioteket ei utstilling av bøker hvor man kan lese om fritidsaktiviteter og hobbyer.