Dette er det første samlede skriftlige verket om kirka. Tidligere har det kommet enkeltskrifter, men aldri alt samlet.

Asbjørn Furunes har vært redaktør og ledet bokkomiteen, som ble nedsatt i 2015.

Les: Brandt-Hansen kommer til Støren kirke

Les også: Stemningsfull førjulskonsert

Historikk og anekdoter

De har beskrevet de lange historiske linjene fra kirka ble satt opp og tatt i bruk i 1817, og også litt om tida før dette.

– Det er så mye vi kunne tatt med, men man må begrense, sier Jens Ivar Gynnild.

Han har sittet i bokkomiteen, og sammen med sokneprest Hans-Ole Sveia presenterer han boken. Den ligger nå ute til salgs: I bokhandelen på Domussenteret, kirkekontoret, Gaulasenteret, Rene’s hårdesign i Spjeldbakkan og i kommunens resepsjon.

I tillegg til historikken, byr de på historier om livet i kirka og menigheten. Søndagsskoler, misjonsforening og diakoniarbeidet. I tillegg får vi mang en historie om ansatte opp gjennom tidene.

– Vi har prøvd å få til litt personifisering i boka, små historier og snutter om ting som har skjedd. Som da vannet frøs til is før en barnedåp. Og da lysekrona datt ned i 1979, forteller Gynnild.

Les også: 200-årsjubileet fortsetter

Mangfoldig kildearbeid

De har jobbet mye med å skaffe til veie bildemateriale, både fra eldre og nyere dager. Fotograf Bente Eidsmo har de brukt som fotograf for å ta nyere bilder av kirka og jubileumsåret. Mange har bidratt, både med bildemateriale og muntlige og skriftlige kilder.

De har lett fram kilder som viser at det fra starten av har vært kamp om kirka skulle være hvit eller rød. Den ble malt rød i 1967.

– Opprinnelig har man trodd at rødfargen var der originalt. Men nå viser det seg at dette kanskje ikke stemmer. Et bilde fra 1823 viser at kirka var hvit, forteller Hans-Ole Sveia.

Krigsårene var dramatiske for kirka og Støren, og dette er naturlig nok viet plass i boka.

Hilsener fra biskoper

Tidligere biskop Tor Singsaas har skrevet en hilsen i boka, det samme har dagens biskop Herborg Finnset. Ordfører Sivert Moen og prestene Oddbjørn Stjern og Hans-Ole Sveia har også svingt penna i egne hilsener først i boka.

Følgende har bidratt med kapitler i boka: Asbjørn Furunes, Kirsten E. Almås, Hans Ole Sveia, Kjell Olav Sundliseter, Torill Eggen, Jens Ivar Gynnild, Liv Kari Aasen, Tore Wolden og Erik Sagflot.

Vi håper boka kan gi fornyet interesse for kirka, og at vi også kanskje kan finne ut mer om historien etter hvert, sier Gynnild.