«Om grevlinger, venner – og sånt» er tittelen på boka mor og datter har gitt ut sammen. Den ble søndag presentert under et bokbad på Fjøset på Gimsan.

Lun stemning

Fjøset som for mange år siden ble ombygd til galleri og kunstverksted, var nesten fullsatt under bokbadet. Mange av de frammøtte var slekt og venner.

Inne i fjøset var det tent opp på peisen og det var satt fram gløgg og kaker. Ute striregnet det, men været la ingen demper på humøret ettersom det var en lun og varm stemning innendørs.

– Jeg har badet Guro mange ganger da hun var liten, innledet Eli Stav (78) spøkefullt fra sofaen.

Ikke det første diktet

Begge har vært ivrige diktskrivere i mange år.

– Det første diktet jeg fikk publisert, var i Barnetimeboka da jeg var ni år. Jeg tror ikke jeg skal lese det her, sa Guro Angell Gimse (46).

Eli fortalte at en skjellsettende opplevelse for henne, var møtet med forfatteren Halldis Moren Vesaas på Trøndertun.

Under bokbadet vekslet de på å lese dikt fra boka, og publikum lo godt av humoristiske poeng – blant annet da Stav leste diktet om muse-Harrys glade dager på et bakeri inntil Mattilsynet kom på besøk. Det endte med kat(t)astrofe.

Alvor også

Alvor var det også plass til, og Gimse som er utdannet innen politiet og har jobbet i Konfliktrådet, kom inn på temaer som æresvold, begrensninger i frihet og kvinners rettigheter. Gimse er vararepresentant til Stortinget for Høyre, og er for tida fast på Stortinget som vara for Linda C. Hofstad Helleland som er kulturminister. Mora Eli har i mange år jobbet som kunstner, og er kjent som keramiker, maler og tegner.

– Mamma er utrolig god til å se det gode selv om det har vært tøffe år for oss, sa Gimse før Stav gikk over til å lese dikt om å dvele ved gleden og ikke sorgen.

Stav kom også inn på at mange kan oppleve en barriere når det gjelder diktbøker. Som momenter for å velge diktlesning, trakk hun fram at teksten er kort og en kan ta fram boka gang på gang.

Som seg hør og bør var det boksignering etterpå. Diktboka er illustrert, og er gitt ut på Snøfugl forlag.

Eli Stav beklaget at hun hadde glemt å annonsere bokbadet slik at flere kunne ha blitt klar over bokpresentasjonen. 17. desember blir det ny mulighet for dem som vil oppleve bokbad, og diktboka er igjen tema.