Første advent nærmer seg med stormskritt, og julen følger hakk i hæl. For mange betyr det selskap og gjester, og ofte er det én eller flere som ikke tåler melk eller mel. Det kan by på problemer å lage mat til mange når det er allergikere i flokken, men løsningen kommer faktisk i en hermetikkboks eller to. Nordmenns reiselyst og glede over matlaging har gjort kokosmelk og kokoskrem til en standardvare i matbutikkene våre, og selv om det heter melk og krem, har disse boksene aldri vært i nærheten av ei ku. Likevel gir de den mykeste, fyldigste «melkedesserten» du kan tenke deg, med bare et lite hint av kokos i bakgrunnen.

Kokos-panna cotta lages på akkurat samme måte som vanlig panna cotta: kok opp fløte, eller i dette tilfellet kokosmelken, tilsett smak og la alt bli stivt ved hjelp av gelatin. Skulle det dukke opp en vegetarianer som ikke vil ha gelatin, kan du også bruke agar agar, men sett av lengre tid til å la desserten stivne.

Siden kokosmelk har en litt flat smak, lønner det seg å ha i en limeskvett for å løfte det hele, og ved servering bør kokos-panna cottaen får følge av frukt eller bær. Siden førjulstiden ofte er fylt med sitrusfrukt, tar det ikke mange minuttene å lage dine egne, kandiserte sitrusskall. Kok dem tre ganger før du kandiserer dem, så unngår du mesteparten av bitterheten som vanligvis hindrer oss i å spise skallet. Best av alt er kanskje at du kan kandisere sitrusskallet nå og oppbevare det i sukker til langt ut på nyåret. Og skulle du bli litt ekstra godtesyk, kan du dyppe dem i smeltet sjokolade, så har du verdens enkleste julekonfekt klar.

KOKOS-PANNA COTTA

(6 porsjoner)

1 boks (4 dl) kokosmelk

1 boks (4 dl) kokoskrem

6 plater gelatin

75 g sukker

1 lime

1 vaniljestang

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 10 minutter. Ha kokosmelken i en kjele sammen med sukker og frøene fra vaniljestangen og varm opp til rett under kokepunktet. Ta kjelen av varmen. Klem vannet ut av de nå myke gelatinplatene, slipp dem ned i den varme kokosmelken og rør til de er helt oppløst. Tilsett boksen med kokoskrem og finrevet skall og nypresset saft fra limen og bland godt. Fordel i seks glass og sett kaldt til panna cottaen er stiv. Det tar gjerne fire timer i kjøleskapet, men det gjør ikke noe om du lar dem stå natta over. Serveres kalde, enten sammen med noen bær eller med kandisert sitrusskall på toppen.

KANDISERT SITRUSSKALL

2 appelsiner

3 sitroner

3 lime

½ kg sukker

Skjær alt skallet av frukten. Prøv å få store skallbiter. Bruk en liten kniv til å fjerne så mye som mulig av det hvite på innsiden av skallet, siden det er bittert som fy. Skjær alt skallet i 1-2 mm tykke strimler. Legg strimlene i litt kaldt vann i en kjele, kok opp, hell av vannet igjen i et dørslag og skyll under kaldt vann. Gjenta tre ganger. Da er mesteparten av bitterheten borte. Kok så opp 1 dl sukker og 1 dl vann, tilsett fruktskallet og la det koke noen minutter, til det begynner å bli mørt. Hell av sukkerlaken gjennom dørslag og la fruktskallet renne godt av. Fyll et stort glass med resten av sukkeret og legg de kokte, kalde fruktstrimlene nedi. Sett på lokket og rist godt så hver eneste fruktstrimmel blir dekket av sukker. Strimlene kan oppbevares i sukkeret i flere måneder, siden de tørker litt ut. Rist av løst sukker når du plukker ut noen strimler for å pynte desserten din.