Bedre enn snittet

Folkebibliotekene fører statistikk for barnas sommerlesning, og både Melhus og Midtre Gauldal ligger over snittet for Sør-Trøndelag. Totalt i Sør-Trøndelag er det 18,4 prosent oppslutning om Sommerles. De små kommunene kommer ut med et høyt snitt, og Holtålen har ifølge statistikken hele 89 prosent oppslutning. Så høye tall tror biblioteksjefen kan forklares med at det er få barn i kommunen. I Midtre Gauldal er det 20,3 prosents oppslutning, Skaun har 23,5 prosent, Klæbu 30,5, Agdenes 56,9 og Hitra 38,4 prosent.

Oppslutninga i Melhus er 34 prosent. Biblioteksjefen opplyser at det er registrert 512 brukere, og at disse har lest 355.772 sider så langt. Bibliotekene har valgt å føre egen statistikk for gutter for å følge med at også gutter leser bøker. I Melhus er oppslutninga på 43,6 prosent blant guttene, og Narjord tror digitalsatsinga har hatt mye å si for å få med guttene i Sommerles.

Narjord forteller at bibliotekmedarbeider Kristin Lerli rundt til skolene for å fortelle om Sommerles før sommerferien startet.

Digitale trofeer

Sommerles skal stimulere barn til å lese bøker også om sommeren. Nytt denne gangen er at ungene selv skal registrere på internett hvor mange bøker de har lest.

– De kan lese seg opp til å få digitale trofeer, forteller Narjord.

– Dette er veldig oppslukende. Vi håper at ungene fortsetter å lese selv når de har passert nivå 20, sier Narjord.

Etter sommerferien blir det fest for barna på biblioteket for å markere den store leseinnsatsen.

Innom biblioteket

Anniken Hanssen Bolland (9) var sammen med mamma Hilde Hanssen innom biblioteket på tirsdag for å sjekke kodeordet. Hun er en ivrig leser, og bruker en app på mobilen for å registrere hvor mange bøker hun leser. Favorittboka er «Mitt lykkelige liv», og «Smil» er også ei bok hun liker godt.

En annen ivrig boklåner er Julie Tjora (7), og hun har med foreldrene Synnøve og Sigve. Familien har sommerferie, og de låner bøker. Julies storesøster Ingeborg er også med på Sommerles.

– Jeg liker å lese om hva som skjer i framtida og detektivbøker, sier Julie.

FLERE BØKER: Inne på biblioteket er det mange spennende bøker å velge mellom, og Julie Tjora har valgt ut ei som hun gjerne vil lese. Foto: Gunn Heidi Nakrem