De mektige tonene fra "Toccata" var det siste verket som ble spilt på orgelet i Melhus kirke, og deretter vanket det stående applaus. Ved orgelet satt nyansatte kantor Christine Goedecke og organist Randi Vik.

Skal demonteres

Søndag kveld var det avskjedskonsert for orgelet fra 1947, og mandag starter demonteringa av orgelet. Orgelpiper fra Jørgensen-orgelet skal settes sammen med brukte orgelpiper fra Aberdeen og nye orgelpiper. Bygginga skjer i regi av Orgelbau Kuhn, og i mai neste år skal det nye orgelet stå klar til å spille i glede og sorg.

Avskjedskonserten var på ingen måte preget av sorg selv om mange av aktørene var sortkledde. Det ble rett og slett et intenst farvel, og en oppvisning av lokale musikkrefter det være seg Torstein Flakne og Ragnar Vigdal fra The Kids, operasanger og kirketjener Leif Idar Skei, Olavs Menn med den glødende dirigenten Lars Eggen, et damekor og så ved orgel/piano/flygel og harmonium (trøorgel): Christine Goedecke, Randi Vik og Eric Magnus Noreen. Konserten ble ledet av Vibecke Paulsen Grønning, leder i Melhus menighetsråd.

Glad for å kunne bidra

- Det var veldig spesielt å få være med på konserten. Jeg har hørt lyden av orgelet hele livet mitt, og jeg er døpt i Melhus kirke. Avslutninga var kjempeflott, sier Torstein Flakne.

Musikerkollega Ragnar Vigdal syntes det var kjempefint å kunne bidra under konserten.

- Jeg har vokst opp med orgelet, sier Ragnar.

Ragnar jobber i Vigdal begravelsesbyrå, og ble kjent med organistene opp gjennom årene. En av dem var Sivert Øye som var organist i Melhus kirke i 55 år. Etter ham kom Kari Frisvoll og så Bjørn Vevang.

Les også: Magisk konsert med Tellefsen

Egen tale

Sokneprest John Olav Hodne holdt en begravelsestale for fru Jørgensen (69) som han kalte orgelet. Orgelet er dronningen blant instrumenter, og Hodne startet talen med å si at de frammøtte var samlet for å ta avskjed med fru Jørgensen fra Melhus. Underveis i talen lo mange av publikummerne.

- Hun har hatt en sentral rolle i livene til melhusbyggene, slo Hodne fast.

Hva som var grunnen til at fru Jørgensen nå vandrer hen, ble forklart slik av soknepresten:

- Hun har slitt med astma, og særlig i streng kulde sliter hun. De nærmeste pårørende og verger har sagt ja til en organdonasjon, og hun skal gi nytt liv til ny dronning – fru Kuhn.

Hodne forklarte videre at fru Jørgensen skal spleises med deler av dronning fra Skottland.

- Det kan være at kirkemøtet godkjenner likekjønnet vigsel, og da kan det bli lovlig vigsel for de tre dronningene, sa Hodne.

Avskjedskonserten var godt besøk, og innbrakte 18.300 kroner. Erik Tofte i innsamlingskomiteen fortalte om tidligere organister/kantorer, og ga honnør til kantor Bjørn Vevang som satte fokus på at Jørgensen-orgelet var modent for utskifting.

Allerede på 1970-tallet ble det slått alarm om orgelets tilstand.

Randi Vik og Christine Goedecke spilte de sise tonene på Jørgensen-orgelet.
Lars Eggen er dirigent for Olavs Menn, og ga like så godt Kjellrun Krutvik Mosdal i innsamlingskomiteen en real klem da han framførte Tryllefløyten.
Sokneprest John Olav Hodne fortalte om problemene fru Jørgensen (orgelet) hadde slitt med.