Ibrahim Fazlic (22) fra Melhus er nyutdannet skuespiller fra skuespillerfag og teaterproduksjon ved Universitetet Nord i Verdal.

Nå setter han opp sitt første teater på egen hånd etter at han ble uteksaminert, og det er ikke så rent lite eksperimentelt det han velger å debutere med. Teaterstykket Teahouse skal nemlig spilles på et hotellrom på Clarion hotell på Brattørkaia, med plass til kun ti publikummere på hver forestilling.

Fra arkivet: Ibrahim (16) setter opp eget teaterstykke

Interaktivt publikum

–Publikum blir møtt av to geishaer i lobbyen, og tatt med på hotellrommet og ønsket velkommen til teselskap. Det er gjennom dette teselskapet at hele forestillingen foregår, forteller han.

Geishaen Maria trener opp sin første lærling, Benjamin, og forestillingen er første gang han er med på å være vertskap for et tehus.

Les også: Tok tilbake klovnen

Publikum blir en interaktiv del av forestillingen, som gjester i teselskapet, men Ibrahim lover at de blir godt ivaretatt som gruppe, og at det ikke krever noe å være tilskuer.

Innholdet i stykket handler om oppofrelse, og skjæringspunktet mellom å være profesjonell og personlig når man jobber i et serviceyrke, forteller Ibrahim. I tillegg til at han spiller i stykket, er han også manusforfatter, produsent og regissør. Jon Vegard Hovdal spiller den andre geishaen, mens Haflidi Arnar er komponist. Alle tre har gått i klasse sammen på teaterhøgskolen.

Skulle bli ventebartender

Ibrahim har alltid likt skuespill og rollespill, og har lagd forestillinger siden han var 16 år og skrev under Unge Dramatikere ved Trøndelag Teater. Han ble da nominert til Æddaprisen. Det var likevel først da han hadde gått en stund på dramalinja på videregående, at han skjønte at dette var noe han både ønsket og kunne leve av.

–Vi var på skolebesøk på Teaterhuset Avant Garden, og da åpnet det seg en verden av muligheter for meg, forteller han.

Han innså plutselig at teater var så mangt, og at dette var noe han kunne tenke seg å gjøre på heltid.

Etter videregående søkte han på teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag, men hadde ikke så veldig stor tro på at han skulle komme inn.

–Planen var å bli bartender i Paris i ett år, hvis jeg ikke kom inn, og jeg dro egentlig på opptaksprøver bare for å se det an. Men så kom jeg inn, ler han.

Les også: Pøsregn avløst av sol i mange dager

Etter tre runder med opptaksprøver ble han tatt opp, som den aller yngste av de 24 elevene som kom gjennom nåløyet.

Etter ett år reduseres kullet, og 24 elever ble til 14. Ibrahim klarte seg også gjennom den prøven, og i vår fullførte han bacheloren.

Har valgt riktig

Skuespillerfag og teaterproduksjon er en sammensatt utdanning, som både lærer elevene å formidle fra scenen, men også å lage teater selv. Nettopp dette var det Ibrahim ønsket å drive med.

Nå føler han at valget han tok var så riktig, at han ikke lenger kan svare på hva han drømte om å bli da han var yngre, før han skjønte at det var skuespiller og teaterprodusent han ville være.

–Jeg visste vel at jeg skulle bli noe innen humanistiske fag, men jeg husker ikke lenger hva jeg tenkte, ler han.

–Jeg føler jeg har havnet på et veldig riktig sted nå.

Et forskningsprosjekt

Etter hvert har han planer om en ny teateroppsetning, men først skal han en tur til Bosnia i januar, hvor det også kan være snakk om et interessant teatersamarbeid. I februar skal han til India for å utdanne seg til yogainstruktør. Dette er noe han ser for seg at han kan drive med i tillegg til å være utøvende kunstner.

Den eksperimentelle publikumskontakten i teateret Teahouse, er en tankegang som Ibrahim setter inn i et større prosjekt han jobber med, som han har kalt «Pleasure project».

–Det er et forskningsprosjekt som går på hvordan man skal oppnå kontakt med publikum. Teaterscene funker ikke lenger, sier han.

Prosjektet er et langtidsarbeid, og Teahouse er en veldig liten del av det. Likevel er det svært relevant med tenkte på interaksjonen det skaper mellom skuespillere og publikum.

–Dette er ildprøven

Clarion Hotel & Congress stilte seg umiddelbart positive til å leie ut rom til teatervisning, noe som overrasket Ibrahim, siden det er såpass spesielt.

–Jeg tenkte at det kom til å bli litt av en jobb å få en avtale med dem, men det ble det altså ikke. De sa ja med en gang, smiler han.

Teahouse spilles i 16 forestillinger fordelt over fire dager, to helger i november. Forestillingen er på 40 minutter.

Nå jobber skuespillerne med siste innspurt, før alt skal være på plass til premieren den 11. Nervene er merkbare, innrømmer den nyutdannede skuespilleren.

–Jeg har satt opp teater før, som amatør, men dette blir noe annet. Nå er jeg profesjonell. Jeg har fått støtte fra Sør-Trøndelag fylkeskommune, og jeg lønner folkene jeg jobber med. Dette er ildprøven, smiler han.

DEBUTERER: Ibrahim Fazlic fra Melhus debuterer som profesjonell teaterprodusent og skuespiller i november, med sitt egenskrevne stykke «Teahouse».