Budal husflidslag er til å stole på

De har satt seg som mål å registrere alle stolene som er laget i Budalen.

STOL PÅ MEG: Leder for huflidslaget i Budal, Eva Storlimo, med to av sine egne budalsstoler . 

Kultur

I Budalen er det en sterk og lang tradisjon for håndverk, og aller mest kjent er nok budalsstolen. Den har vært produsert i bygda i alle fall i 200 år, siden den eldste kjente budalsstolen er fra 1807. Fremdeles finnes det noen få som kan den gamle teknikken.

–Vi synes det er viktig at håndverket ikke blir glemt, og vi må skynde oss, før det er for sent, sier leder i Budal husflidslag, Eva Storlimo.

Les også: Tradisjon og nyskaping - hånd i hånd

Utdøende tradisjon

Det er tre karer igjen i Budal, som fremdeles vet hvordan en ekte budalsstol lages. Før var det produksjon av stoler på mange gårder, og stolene var en viktig handelsvare. Det ble byttet stoler i varer på butikken, og butikken solgte stolene videre. Senere produserte bedriften Budalsmøbler budalsstoler, men den fabrikken ble nedlagt. Stolene som ble laget der, var heller ikke helt etter den gamle oppskriften, men hadde laminerte ryggbuer, ikke hele ungtrær, som det skal være.

Det er et sammensatt håndverk å lage en slik stol, og det finnes mange ulike varianter, alt etter hvor de ble laget. Noen var for eksempel grovere og hadde litt større sete, men felles for dem alle var den sveide buen og ryggteinene, og de dreide føttene.

Registrerer stoler

På lørdag og søndag inviterer husflidslaget alle som har en trestol som er laget i Budal til å komme til Skogly, husflidslagets eget hus i Enodd, og få registrert stolene. De vil bli fotografert, og det nedtegnes litt informasjon rundt de enkelte eksemplarene. Målet er at dette skal trykkes i et hefte etterpå.

Det er ikke bare budalsstoler som er interessante. Det har også blitt laget mange andre trestoler i Budalen, og disse vil Husflidslaget også ha i sitt register. Enten de er malt, trehvite eller lutet – alle får bli med.

–Hvor mange som kommer aner vi ikke, så dette skal bli spennende, smiler Storlimo, som lover kaffe og kaffebrød til alle som kommer.