Her blir det levende seterkultur

Gamle tradisjoner hentes fram til neste helg når Storbekkøya Museumsseter er arena for kulturfestivalen Setersmak.

Kultur Heidi Tovmo og Oddgeir Grytdal gleder seg til Setersmak. Publikum får blant annet mulighet til å se gammelt håndverk, som denne nestingen.  

Det er en smak av kulturen i Budal, som vi er stolte av å vise fram.Oddgeir Grytdal

Brenner for budalsstolen Husflidsslaget i Budal med Eva Storlimo skal ha utstilling med originale budalsstoler i Sivertstuu.  Foto: Karen Gunnes

Kultur

Budalen har rike setertradisjoner, og selv om det i dag er færre som driver setring er det fortsatt en levende seterkultur. Dette er også noe av bakgrunnen til at Budal Bygdeutvikling for en del år tilbake satte kulturfestivalen Setersmak på dagsorden, en festival som arrangeres annethvert år. Nå er det igjen på tide og neste helg står både mat, håndverk og tre oppsetninger av friluftsspelet "12 Lod Sølv" på programmet på Storbekkøya Museumsseter.

Les mer: Nå speler de igjen i Budal

Boder og utstilling

To av de involverte, Oddgeir Grytdal i Budal Bygdeutvikling og Heidi Tovmo, driver av Storbekkøya Museumsseter, har store forventninger til årets kulturhelg.

– Da Setersmak ble arrangert de første årene var det mange som trodde at dette dreide seg kun om mat, men det er så mye mer enn det. Det er en smak av kulturen i Budal, som vi er stolte av å vise fram, forteller Grytdal.

På Storbekkøya blir det da altså mulighet til å få innblikk i flere boder med gammel tradisjon, deriblant spinning, flatbrødbaking og laging av nesting. Nytt av året er Husflidslaget som skal ha utstilling med en samling originale budalsstoler i Sivertstuu.

Rødlisteteknikk

Bakgrunnen for denne utstillinga er at budalsstolen er meldt inn som rødlisteteknikk til Norges Husflidslag. Denne Rødlista skal rette oppmerksomheten mot teknikker som er lite i bruk, gjemt og nesten glemt, og de lokale husflidslagene velger selv ut hvilke teknikker fra eget område som må læres videre før det er for sent.

– Kort sagt er budalsstolen en del av sjela vår her, og vi meldte den inn som rødlisteteknikk lenge før den pågående navnestriden om stolen tok til. Mange husflidslag melder inn ulike typer brodering og strikking, mens vi har budalsstolen vår, som vi er veldig stolt av, forteller Eva Storlimo i Husflidslaget.

Les mer: Budalsstolen har fått egen nettside

Antallet stoler som skal stilles ut er enda usikkert, men planen er altså å fylle opp Sivertstuu. Litt historikk, samt at hver stol har sin historie, blir presentert som en del av utstillinga.

Under årets åpning av kulturfestivalen er det også en spesiell markering som skal ta plass.

Deler ut pris

- Åpningen skal dreie seg om seterflyttinga i gamle dager, men det som blir ekstra artig i år er at lederen for Bonde- og Småbrukarlaget, som åpnet Setersmak for to år siden, kommer tilbake i år. Nå skal hun derimot dele ut Ildsjelprisen til en av dem som har et stort engasjement her i seterdalen, og dette er en høythengende, og ikke minst nasjonal pris, forteller Grytdal.

Seterbuffé

For to år siden gikk det med over 200 liter rømmegrøt på kulturfestivalen, og servering er bestandig et høydepunkt for de besøkende.

- Den tradisjonelle seterkosten står selvfølgelig på menyen, i tillegg til kaffesalg, og det er mange som kommer for maten sin del. Museumssetra driver fast med servering, men i anledning kulturfestivalen er vi også flere andre som bidrar, sier Grytdal, som ifølge Storlimo er en kløpper på rømmegrøt.

Frivillig innsats

- Mange hender er i sving, og den frivillige innsatsen er formidabel. Ikke bare under arrangementene på dagen, men også i forbindelse med forestillingen "12 Lod Sølv" som skal spilles tre ganger i løpet av helga. Vår erfaring er at fler og fler førstegangsbesøkende tar turen, mange er her kanskje mest for å se forestillinga, men vi fanger et stadig større publikum under Setersmak, sier Tovmo.

Det er riktignok "12 Lod Sølv" som bidrar til størst publikumsbesøk, og forestillinga blir beskrevet som det store trekkplasteret for kulturfestivalen. I fjor var det rundt 800 publikummere, og det er potensial til å trekke like mange i år. Forventningene til hele kulturhelga i Budal neste helg er derfor store.

- Vi håper selvfølgelig på godvær, og at flest mulig tar turen. Målsettingen er å gi folk en positiv opplevelse, og at de som kommer koser seg og trives, avslutter Heidi Tovmo og Oddgeir Grytdal.