Arbeiderpartiets gruppeleder Einar Gimse Syrstad la under tirsdagens kommunestyremøte fram forslag om at Melhus innleder forhandlinger med Skaun.

Klokka 20.30 er det klart at kommunestyret har vedtatt at Melhus skal innlede forhandlinger med Skaun og at det skal være rådgivende folkeavstemning i løpet av mai eller juni. Nedre aldersgrense for å delta blir 16 år.

Folkeavstemning

Folkeavstemninga skal ifølge forslaget være etter at forhandlinger med Skaun er gjennomført, og i løpet av mai eller juni. Kommunestyret ønsker at det skal holdes folkemøter rundt omkring i kommunen før folkeavstemninga.

Les også: 82 prosent vil ha folkeavstemning

Både ordfører Gunnar Krogstad (Ap) og gruppeleder Einar Gimse Syrstad (Ap) har ikke lagt skjul på at de mener Melhus er best tjent med å stå for seg selv. Jens Otto Havdal (Ap) fulgte opp med å si i kommunestyremøtet at han er sterkt imot sammenslåing, men at han bøyer seg for partiets flertallssyn.

Les også: Bestemte seg kvelden før

Ikke Midtre Gauldal

Ap, H og KrF har altså satt fram forslag om at Melhus innleder forhandlinger med Skaun, og at Midtre Gauldal ikke er aktuell å forhandle med.

- Midtre Gauldal vet vi ikke er særlig innstilt på å gå i dialog med oss. Derfor bør vi legge det dødt. Ifølge Agenda Kaupang er Skaun den perfekte partneren, sa Guro Angell Gimse (H).

Les også: Inviterte naboene til samtale i Melhus

Venstre støtter også at Melhus skal gå i forhandlinger med Skaun. Jan Frode Hatlen oppfordret kommunestyret om at ei folkeavstemning skal være mer enn rådgivende om minst 60 prosent møter opp for å avgi stemme.

Les også: Senterpartiets syn

Om Melhus slår seg sammen med Skaun, får den nye kommunen over 20.000 innbyggere.

Anne Sørtømme (SV) advarer derimot mot å gå i forhandlinger med nabokommuner, og vil heller ha interkommunalt samarbeid som nå.

- Det er mulig å lære av hverandre uten å gifte seg med hverandre, sa Sørtømme.

SV er positiv til folkeavstemning og at 16 år blir nedre aldersgrense, opplyste Sørtømme.

Sp-støtte

Opposisjonsleder Jorid Jagtøyen (Sp) mener at sammenslåing må være frivillig og ikke preget av tvang. Senterpartiet støtter forslaget om å forhandle med Skaun.

- For meg er Midtre Gauldal for langt unna og for ulik oss. Skaun er mer lik oss. Vi er ganske like kommuner. Vi er vekstkommuner, lik og felles historie og så er organisasjonene kulturmessig ganske like, sa Jagtøyen.

Jagtøyen viste til at Melhus var den første kommunen i Norge som involverte ungdommene i kommunereformen ved å spørre dem om hva de mener.

Melhuslista ønsker at Melhus innleder forhandlinger med både Midtre Gauldal og Skaun.

- Melhus har sentral beliggenhet. I politikken er det viktig å være raus storebror, sa Sigmund Gråbak.

Gråbak sa videre at det er viktig å ta med Midtre Gauldal slik at Melhus ikke blir stående alene om Skaun sier nei.

Les også: Vakte nasjonal oppsikt

Melhus har kommunestyremøte i dag mens Skaun har på torsdag. Midtre Gauldal kommunestyre møtes på mandag.

- Det er ikke sikkert at Skaun vil slå seg sammen med Melhus. Vi må gjøre oss lekker for skauningene. Mulighetene må vurderes. Dette kan føre med oss mye positivt, sier varaordfører Stine Estenstad (H).

Estenstad sa at Høyre ikke alltid vært så stemt for folkeavstemning, men at folket må høres.