13 naboer til Støren betong klagde på vedtaket som ga dem tillatelse ved dispens, til å sette opp et mobilt betongblandeverk på tomta, for å forsyne E6-bygging med betong. Fylkesmannen har nå gitt naboene til Støren betong medhold i sin klage på dispensasjonsvedtaket, og har sendt saken tilbake til Midtre Gauldal kommune. Dette skrev Trønderbladet om på torsdag.

Les også: Jobber med å finne ny tomt

– Jobbes med alternativer

– Vi må bare forholde oss til dette. Men utviklingen går sin gang, det jobbes med alternative løsninger, sier daglig leder Rune Folgerø i Støren betong.

Han tror på at det vil løse seg, at de vil finne en alternativ plassering for det mobile betongblandeverket. Aina Midthjell Reppe, leder av næringsforeningen i kommunen (NiT Midtre Gauldal), jobber med å finne tomt sammen med kommunen.

Les også: Naboene fikk medhold mot Støren betong

Les også: Fikk dispens - under tvil

13 naboer, som bor i Prestteigen boligfelt tett innpå Støren betong, klagde 7. november på kommunens vedtak om å gi betongfabrikken dispens fra reguleringsplanen. Dermed fikk de tillatelse, mot mange vilkår som dreide seg om vei, støy, støv og lignende, til å sette opp et mobilt blandeverk på 21 ganger 16 meter på den delen av tomta som ligger mot Gaula. I kommunedelplanen fra 2014 ble denne delen av tomta satt av til sentrumsformål, til tross for at det er Folgerø som eier den. Det har i flere år vært planer om at Støren betong skal finne seg en ny tomt, uten at de har lyktes med dette så langt. Det er denne tillatelsen Fylkesmannen nå har gått imot, og begrunner dette med at begrunnelsen fra utvalget er mangelfull. De har ikke vurdert dispensasjonen godt nok. Dermed har de sendt saken tilbake til kommunen.

– Ønsker ikke så stor aktivitet

Ola Haukdal er en av 13 naboer, som klagde på dispensasjonsvedtaket, og er leder i velforeningen i boligfeltet på Prestteigen.

– Vi må jo kjempe for vår sak. Grunnen til at vi har klaget, er at vi ikke ønsker en så stor aktivitet rett ved boligfeltet. De vil jo holde på døgnet rundt. I tillegg er saksbehandlingen til utvalget feilaktig. De gjør om det første vedtaket om å ikke gi dem tillatelse, uten at det foreligger nye opplysninger, sier Haukdal.

Folgerø sier han synes det er pussig at naboene ikke ser fordelen som også kunne kommet med det mobile blandeverket. Med dispensasjonen fulgte mange vilkår, som ville ha lagt om veien, skjermet for støy og støv og andre tiltak.

– Nå kan vi drive som før, uten restriksjoner, sier Folgerø.

Han er skuffet over at klagen fikk medhold, men velger å tro på at det kan løse seg med en annen tomt for blandeverket. Som han tidligere har forklart, dreier dette seg om et mobilt blandeverk som skal settes opp og driftes i perioden hvor ny E6 skal bygges. I første omgang i Soknedal allerede fra høsten-vinteren av. For dem vil det bety potensielt enormt store bestillinger. Støren betong vil sette opp og drifte blandeverket sammen med en annen betongaktør.

Mer enn dobler produksjonen

– Bare i sprøytebetong er det snakk om at de trenger 60 til 70 kubikk per natt. Det vil si 400 kubikk per uke i over ett år, sier Folgerø.

I tillegg kan de levere omtrent like stort volum av ferdige betongkonstruksjoner til tunnelportaler, bruer og kryss.

– Til sammen skal det leveres omtrent 40 000 kubikk betong til Soknedal i løpet av 2,5 år.

I fjor produserte de rundt 12 000 kubikk betong.

– For oss vil dette selvfølgelig bety flere arbeidsplasser. Hvis vi skal doble volumet, må vi nesten doble arbeidsstokken også, sier Folgerø.

Blant annet må de sette opp et eget nattskift. Dette med nattarbeid var et omdiskutert tema under behandlingen i utvalget, og et forslag om å legge ned forbud mot aktivitet på nattetid ble avfeid. For naboene var dette et moment i klagen.

Jobber med ny tomt

Folgerø forteller at de parallelt med dette jobber med å finne en annen tomt til hele fabrikken. Det nye industriområdet som planlegges for Norsk Kylling har vært lansert som et mulig område for Støren betong, men Folgerø sier at mye står og faller på Norsk Kyllings beslutning her. Han sier også at Olaplassen jobbes med som et alternativ, samt ett til to andre områder som han ennå ikke kan gå ut med.

Leder i næringsforeningen, Aina Midthjell Reppe, bekrefter at hun og ordfører Sivert Moen jobber med å finne en alternativ løsning for blandeverket-

– Jeg kan ikke si så mye om det ennå, men vi skal få til en løsning. Vi er opptatt av å beholde dette her, slik at det ikke kommer inn sentrale aktører som kommer og setter opp blandeverk, sier Reppe.

Saken sendt tilbake

fylkeskommunen sendte saken tilbake til kommunen, etter de ga naboene medhold i sin klage. Enhetsleder Hubertina Doeven i Næring-, plan- og forvaltningsavdelingen sier at dette gjør at hele prosessen må starte på nytt igjen i denne saken. Noe hun ikke er umiddelbart begeistret for.

– Det er problematisk at Fylkesmannen har opphevet vedtaket, og sendt tilbake til ny behandling. De har anledning til å avslutte saken, men det har de altså ikke gjort. Da starter hele mølla igjen på nytt.

Hun sier at de ikke har rukket å se på denne saken ennå, og at de nok ikke vil rekke det før sommerferien.

Doeven karakteriserer dette som en kompleks sak. Rådmannen ønsket ikke å gi Støren betong dispensasjon fra reguleringsplanen da saken ble behandlet, verken første eller andre gang.

KLAGDE OG FIKK MEDHOLD: 13 naboer i Prestteigen boligfelt klagde på dispensasjonsvedtaket. De fikk medhold hos Fylkesmannen. De bor tett på Støren betong på andre siden av denne veien. Foto: Marthe Eid
STØREN BETONG: Støren betong ligger tett innpå boligfeltet, og har i flere år lett etter ny tomt for hele fabrikken. Foto: Marthe Eid