– Brødinteressen har tatt seg opp, og vi selger mer brød enn før. Vi er absolutt interessert i å få fram en spesialitet fra Melhus, sier daglig leder Lars Utseth i Melhus Bakeri.

Fikk ideen

Melhusbrødet lanseres i dag lørdag i landhandleriet utenfor Schei Jakobsen og i utsalget til Melhus bakeri. Landhandleriet, som har lokale råvarer fra Melhus, har blitt en stor suksess. Utviklinga av et eget brød fra Melhus, bakt av Melhus bakeri av speltmel fra gården Melhus Øvre, er blitt til gjennom prosjektet Smak og Opplev Melhus. Prosjektet er satt i gang av Næringsforeningen for Trondheimsregionen avdeling Melhus, Melhus bondelag, Melhusbanken og etablerte aktører innen mat og opplevelser.

Opptakten til Melhusbrødet var at daglig leder Lars Utseth i Melhus bakeri og bonde Astrid Sæther på Melhus Øvre møttes gjennom det nye nettverket.

– Vi prøver å sette Melhus på kartet, sier Sæther.

Melhus Øvre er blant annet kjent for andelslandbruk, og mange gleder seg over synet av kyrne som beiter innenfor ei innhegning på et jorde i Melhus sentrum.

Egen mølle

Sæther fortalte at hun hadde fått tak i avskallingsmaskin og rensemaskin fra Tsjekkia, og at hun ønsket å finne noe speltkornet kunne brukes til. Hun har for øvrig planer om å kjøpe ei mølle i tre fra Østerrike. Stendahl forteller at mølla i Buvika ikke klarer å male speltkornet fordi skallet ytterst er for hardt. Før maling må spelt avskalles. Speltkorn omtales som «urkornet», og proteininnholdet er høyt. Denne typen korn er blitt dyrket i Norden i 4500 år, og er mindre foredlet enn dagens moderne hvetesorter. En analyse hos Alcontrol Laboratories viser at proteininnholdet i speltmelet fra Melhus Øvre er 16 prosent. Til sammenligning har skinke 18 prosent protein. Speltkornet dyrkes på åkrene til Stendahl/Sæther, og Stendahl forteller at arealet vil bli økt opp til 60 mål neste år.

– Speltmelet er rent, og det er ingen tilsetningsstoffer. Alt er Debio-godkjent, og de er kjempestrenge. Kornet kan males etter hvert slik at bakeriet får ferskt mel, sier Sæther.

Bakes inn

Utseth så muligheten til å få bakt inn et nytt produkt i sortimentet, og han synes det er spennende å kunne by på et produkt som er så lokalt som dette brødet. Etter å ha prøvd ut baketeknikker, har han nå fått til et smakfullt og grovt brød som han er fornøyd med. Brødet ligger på 65 prosent på brødskalaen, og dermed godt over grovhetskravet på 50 prosent for grovbrød. Brødene blir pakket inn i grovt papir, og på sidene kan en lese gamle avisannonser.

– Det holder seg saftig, forteller Utseth. Sæther forteller at det ikke trengs mange brødskiver før en blir mett.

– Dessuten blir det ikke hestemat neste dag, forklarer Sæther.

Testpanel

Næringsforeningsleder Hans Petter Øien Kvam er meget godt fornøyd med at Melhus har fått sitt eget brød, og han forteller at et testpanel sier at brødet er noe av det beste de noen gang har spist.

– Dette må melhusbyggen glede seg til å smake, uttaler Øien Kvam.

Melhusbrødet er grovt, og skal holde seg saftig i flere dager. Det er laget med speltmel fra Melhus. Foto: Gunn Heidi Nakrem