Det hele begynte en vinterkveld i fjor da fem ildsjeler, Oddgeir Grytdal, Dina Lie, Johanne Enlid, Helge Storli og Ole Røttum satte seg ned og drøftet ideen om å få i gang noe slikt i Budal. De kom etter hvert fram til det de kaller Budalssmak, og målet de satte seg var at gamle bygdekulturer skulle videreføres inn i ei ny tid og at man i stedet for å selge til større bedrifter, i fremtiden kan selge produktene sine selv. Budalssmak er tenkt å bli et varemerke for mat produsert i Budal, og målet er at disse produktene skal gjenspeile tradisjoner fra bygda. Maten som merkes Budalssmak, må ha en eller annen tilknytning til området.

Mye sau, elg og rein

Helge Storli, som sammen med Knut Arne How skal drive lokalet, peker på sau, elg og rein som de tre desidert mest hyppige typene av kjøtt som produseres her, men nevner også rype og kylling som varianter man er innom. Disse produseres dog i en mye mindre grad enn de tre nevnte hovedtypene. I tillegg produseres det en del storfe, men dette er ifølge Oddgeir Grytdal ikke like utbredt i Budal. Det er sjelden man får servert storfe her, sier han.

Storli jobber i dag som lærer, noe han skal fortsette med til høsten, i tillegg til å være en av driverne til dette prosjektet. Han drar på smilebåndet, men det er nok med et snev av sannhet, at han sier at drømmen en gang er å leve av dette på heltid.

Produksjonslokaler

Lokalet som er tenkt til å brukes er i dag eid av Ståle Solem, og brukes for lagring og oppbevaring av egne og andres saker. Tidligere har dette bygget blant annet blitt brukt av Budalsmøbler fram til 90-tallet. Deler av dette bygget skal nå brukes som kjøkken og til oppbevaring av kjøtt, og kan leies av alle i bygda som vil måtte ha behov for det. Målet her er å få til et godt samarbeid mellom flere bønder og jegere i bygda. En måte å gjøre dette på er at noen kan dra inn til Trondheim på Bondens marked, med produkter fra flere personer. Dette gjør at ikke alle slipper å dra like ofte på slike marked, men likevel kan få solgt produktene sine. Planen er også at produktene skal selge til et langt bredere utvalg enn budalinger selv, og at om man kjøper Budalsprodukter, skal man være sikre på at man kjøper av en budaling og at produktet er produsert her.

Ønsker flere unge

Oddgeir Grytdal mener at en av de viktigste oppgavene for å få dette prosjektet til å vedvare over tid, er å få den yngre generasjon ivrige og positive til prosjektet. Man er avhengig av at de som en dag tar over gårdene som i dag drives i bygda, også er positive og ser hvilke effekter dette kan ha for deres drift. Videre sier han at dette er noe han tror kommer til å løse seg, om prosjektet kommer i full gang i og med at dette forhåpentligvis vil øke verdien av det de driver med gjennom et økt salg og samarbeid.

Begrunnelsen for at produksjonen vil øke verdien av det man driver med, er at om man får solgt produktene sine direkte, og som et eget merke, vil man tjene mer enn hvis man selger de inn til større bedrifter som igjen selger de ut på markedet. Et annet argument er at produkter som for eksempel melk ikke blir lik om den kommer fra kyr som har beitet på fjellet, eller kyr som har stått i fjøs. Arne Flåøyen fra Kvål har hytte og slekt i Budal, men jobber i dag ved veterinærinstituttet i Oslo. Han legger veldig vekt på nettopp dette, at man ikke må blande produksjonen av melk fra kyr som har beitet på fjellet, og kyr som bare står i fjøs. Det er nettopp det som skjer om alt av produksjon skjer gjennom de største bedriftene, og Flåøyen legger stor vekt på at man må få til mest mulig arbeid og produksjon i hjembygda.

Stort arrangement

Neste helg, 16.–18. juni arrangeres det blant annet matkurs i regi av Budalssmak. Arrangementet foregår over hele helga, med start fredag og avslutning søndag. Hovedgjesten denne helga er Bodil Nordjore. Hun er en kjent kokebokforfatter og jobber i dag som høyskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge. I tillegg er hun kjent fra TV, hvor hun blant annet har vært med på Camp Senkveld og hun spilte mentors kone i Kjendis-Farmen 2017. Nordjore har mye fokus på lokal mat, og arbeider blant annet med et prosjekt i Telemark hvor man har fokus på den lokale maten der nede. Hun skal holde foredrag på fredag, og matkurs lørdag og søndag. I programmet for helga står det at hun skal snakke om å lete opp mattradisjoner, og hvordan en kan utnytte alle de flotte råvarene en har på en best mulig måte. Så gjenstår det å se om hun greier å snakke forståelig nok slik at publikum får det med seg, og ikke slik oppgaven hennes var i Camp Senkveld. Her var poenget at hun skulle bruke en mest mulig bred dialekt så deltakerne ikke skulle skjønne mye av det hun forklarte at de skulle gjøre.

KOMMER TIL BUDAL: Bodil Nordjore er kjent kokebokforfatter og jobber i dag som høyskolelektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge. I tillegg er hun kjent fra TV og radio. Hun skal holde foredrag på fredag, og matkurs lørdag og søndag.