3. september skal Wenche Gran ha åpningsfest for den nye virksomheten hun setter i gang på Øysand, og før den tid er det mye som skal på plass.

Les også: Første samling for kortreistnettverket

Gran er blant gründerne som har meldt seg på prosjektet Mat og opplevelser i Melhus, og onsdag fikk hun og andre aktører oppfølging av Fylkesmannens landbruksavdeling og Matnavet fra Mære.

- Jeg må suge til meg alt jeg kan, sier Gran som er strålende fornøyd med å få starthjelp.

Servering

Gran planlegger å ha serveringssted i huset der hun bor på Øysand, og hun ser for seg servering i lukkede selskaper, som for eksempel bursdager og minnestund.

- Jeg har fått vite at selskapslokaler er mangelvare i Melhus etter at Vertshuset Høvdingen la ned, forteller Gran.

Turkafé kan det også bli på sikt. Gran sier at hun ikke vil binde seg til faste åpningstider. Omgivelsene er det i alle fall ingenting å si på med lang strand og fugletårn like ved.

- Du har en fantastisk beliggenhet, sier prosjektleder Beth Tronstad fra Matnavet på Mære.

Gran reiste jorda rundt i jobben i reisebyrå, og hennes erfaring er at det å oppleve det lokale teller mer enn å bo på femstjerners hotell. I tillegg til å drive serveringssted, ønsker Gran å åpne hjemmet sitt for overnattingsgjester.

Lokal mat

Som en del av konseptet ønsker Gran å tilby mat fra lokale bønder. Melhus er fylkets største landbrukskommune, og leverer blant annet kjøtt, melk, korn, grønnsaker og egg.

- Jeg har skjønt at det ikke bare er å hente på gården. En må ha lokale avtaler med bønder, sier Gran.

Matkontakt Liv Gystad fra Fylkesmannen i Sør-Trøndelag avdeling landbruk og prosjektleder Beth Tronstad fra Matnavet på Mære deler gjerne ut råd til gründere. Rådene er gratis, og gis til aktører som er i startfasen med lokalmat og grønt reiseliv.

- Det er store muligheter å få til noe i Melhus fordi det er stort marked i Melhus og i områdene rundt. Engasjementet er stort. Lokalmat er i tida, sier Gystad.

Lokale arbeidsplasser

Matnavet på Mære ble opprettet i 2002, og skal gi matfaglig kompetanse til gårdbrukere i Trøndelagsfylkene og Møre og Romsdal slik at bøndene kan utnytte ressurser på gården. I høst skal Matnavet ha fagdager på Strinda for lokale matprodusenter.

- Erfaringa er at dyktige produsenter lykkes og at noen av dem har oppskalert bedriftene sine. De skaper lokale arbeidsplasser. Så har du selvfølgelig dem som prøver og finner ut at dette ikke var veien å gå. Det sies at det er et ønske om variert bruksstruktur og at landbruket skal være over hele landet, og da kan lokalmat være en mulighet, sier Tronstad.

Vil vite hvor maten kommer fra

Tronstad legger til at det er mye gründerne skal lære seg, og at det står respekt av dem som starter og gjør forretning av ideene. Hun tror forbrukerne setter pris på å vite hvor maten kommer fra og hva de putter i munnen.

- Kundene vil gjerne gjøre informerte valg, sier Trondstad.

Inntrykket Gystad sitter med er at folk er blitt mer interessert i matlaging, og at dette er blitt mer synlig under Trøndersk matfestival der folk gjerne vil ha tips.

Bondens Marked kommer til Melhus igjen, og det skjer lørdag i neste uke. I tillegg til frambud av lokalmat kommer elever fra Kulturskolen for å underholde og bondelaget stiller med aktiviteter for barn.