Superjunioren fra Hølonda startet høstsesongen forrykende lørdag da han tok sitt femte junior-NM-gull i karriéren med seier på ultralangdistansen i Hønefoss og Ringerike.

– NM er gjevt. Det er bra å vinne, men på slutten trodde jeg ikke at det skulle bli seier siden jeg gjorde noen feil, sier Sølberg til Trønderbladet.

Suksess

Den store seiersdifferansen er igjen et tegn på at Sølberg har nådd et særs høyt juniornivå denne sesongen. I begynnelsen av juli ble det bronse på langdistansen på junior-VM. I slutten av måneden ble det sammenlagtseier på O-Ringen, verdens største o-løp.

For to år siden vant han gull på sprint og ultralang i NM, mens det i fjor ble seier på langdistanse og stafett.

Göteborg neste

Etter gulløpet på Ringerike ble det en snartur hjem før starten på et nytt kapittel i Andreas' liv som hardtsatsende orienteringsløper. Fra i dag er bostedet Göteborg. Til å begynne med skal han dele leilighet med Johan Runesson, en av Sveriges beste seniorer.

– Det blir spennende. Jeg gleder meg til treningsøktene med sterke løpere, og å trene på gode kart i annerledes terreng enn det er i Trøndelag.

Han har allerede vært med i den svenske storklubben IFK Göteborg i noen måneder. I begynnelsen av mai vant han Tiomila med dem.

Tilbake til hjemfylket

I midten av september blir det igjen trøndermyr under orienteringsskoene. NM-uka med mellomdistanse, langdistanse og senior-stafett arrangeres i Levanger.

– Jeg får håpe at jeg ikke har glemt alt om å orientere i Trøndelag når jeg kommer tilbake, ler han.

Droppet to økter

Den siste tiden har Andreas stort sett trent to økter om dagen og hatt en periode med mye trening for å stå høsten godt. Foran NM ultralang trappet han likevel ned noe, men ikke all verden heller. De par siste dagene før konkurransen nøyde han seg med én treningsøkt daglig.

Når NM-uka drar i gang, vil han ha enda bedre form.

– Distansene på NM-uka og langdistansen spesielt har litt høyere status enn de andre distansene, sier Andreas.

Andreas Sølberg (midten) tok sitt femte junior-NM-gull i karrieren under ultralangøvelsen i Hønefoss lørdag 22 august 2015 Oskar Størmer (til venstre), Andreas Sølberg og Anders Felde Olaussen, Halden, ble best i NM ultralang lørdag 22. august. Foto: Erik Borg Foto: Erik Borg
Sølberg i aksjon under ultralang-øvelsen i Ringerike lørdag. Foto: Erik Borg