Tirsdag 12. mai arrangerte bedriftsidretten i Sør-Trøndelag sykkelrittet Laugen Rundt i Melhus og Skaun. 125 syklister stilte til start ved rundkjøringa på Gimse, hvor det også var målgang. Arrangementet var merket med «sykkelritt pågår»-skilt og det var utplassert vakter ved krevende trafikkpunkter. Likevel oppstod det en situasjon som har fått bilist Gunnbjørg Kufås til å skrive et innlegg til Trønderbladet.

«Jeg rundet storsvingen ved campingen på tur mot Hølonda, da en hel hær på to hjul kom ned fra Skaunavegen innpå fv 708. De var på retur ned til Gimse der starten gikk tidligere på kvelden, og der kom åsgårdsreia med kurs rett imot bilpanseret mitt. Hvor var vaktene som var utplassert i krysset? De sprang rundt med en mobil på øret, den ene var alt for sent ute til å stoppe trafikken fra Melhus da syklistene kom i hundre», står det innlegget som stod på trykk torsdag 21. mai. Innlegget kan leses i sin helhet nederst i teksten.

- Ødelegger for oss

Bilisten skriver videre at hun fikk kastet bilen over i motsatt kjørefelt og slik unngikk å kjøre ned syklistene. Samtidig priser hun seg lykkelig over at det ikke kom biler imot.

Gunhild Høvik og flere andre i Gauldal Sykleklubb reagerte sterkt da leste innlegget. Konfliktnivået er til tider høyt mellom syklister og kjørende og Høvik mener det som blir beskrevet innlegget i Trønderbladet er ødeleggende for sporten.

– De (bedriftsidretten) har ikke samme krav til sikkerhet som oss og det ødelegger for oss som driver på med dette skikkelig og har godt nok vakthold. Vi må følge trafikkreglene og jeg har full forståelse for at hun (bilisten) ble forbannet. Det hadde jeg også blitt, sier Høvik.

Ikke hørt om hendelse

Bård Kuvås Brevik er leder for sykkelutvalget i Midt-Norge sør Bedriftsidrettskrets. Han deltok også i rittet 12. mai og har ikke hørt om hendelsen som det fortelles om i leserinnlegget.

– Det er rart at vi ikke har hørt noe om denne episoden, men slike hendelser skal ikke skje. Her skulle vakten ha stoppet bilisten, sier Brevik.

Han forteller at kravene til trafikksikkerhet er innskjerpet i år.

– Kravet til antall vakter har økt, de skal være mer synlig og ha på vester. Vi har gjort en større jobb enn tidligere og sendt ut alle punktene på mail til arrangørene. Vi har ikke mottatt en eneste negativ tilbakemelding før nå, sier Brevik og gjentar at slike hendelser som er beskrevet i leserinnlegget ikke skal skje.

Innlegget i sin helhet:

Sykkelritt/mareritt ved Ånøya

Når man arrangerer et sykkelritt må det være en viss standard på sikkerhet, både for syklistene og ikke minst bilistene som også befinner seg på veien når rittet går.

Det kan ikke være slik at bilistene må mure seg inne når startskuddet går, vi blir oppfordret via store skiltkampanjer den siste tiden at vi må dele veien.

Jeg kan gjerne dele, men ikke på den måten jeg opplevde på tirsdag 12. mai i åttetida på kvelden ved Hove Camping ved Ånøya.

Jeg rundet storsvingen ved campingen på tur mot Hølonda, da en hel hær på to hjul kom ned fra Skaunavegen innpå fv 708. De var på retur ned til Gimse der starten gikk tidligere på kvelden, og der kom åsgårdsreia med kurs rett imot bilpanseret mitt.

Hvor var vaktene som var utplassert i krysset? De sprang rundt med en mobil på øret, den ene var alt for sent ute til å stoppe trafikken fra Melhus da syklistene kom i hundre.

Jeg fikk kastet bilen min over i motgående så jeg slapp unna med skrekken, heldigvis kom det ingen biler imot ellers hadde det blitt en storsmell.

Vi skal dele veien, det er greit nok. Vi som kjører daglig opplever mye syklister langs fv 708, jeg har ingen problemer med det.

Men når et sykkelritt går, da påhviler det arrangøren et ansvar for sikkerhet. Den biten falt ut akkurat der og da. Lykken er bedre enn forstanden noen ganger. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men sjokket ligger i brystkassa ennå. Det kunne gått så mye verre. Skjerpings!