Anne Kjersti Kalvå er ikke å finne på startlistene til NM i Harstad denne uka. Forklaringen er såre enkel:

– Jeg har faktisk fjernet mandlene og avsluttet sesongen, sier Anne Kjersti Kalvå.

Operasjonen var planlagt til 15. april, men etter å ha brutt tremila i Holmenkollen for halvannen uke siden, valgte hun å få framskyndet inngrepet. I dag er det en uke siden hun fikk mandlene fjernet (les om kjertlene på Store norske leksikon).

– Jeg forsøkte å gi det (tremila i Holmenkollen) en sjanse, men det gikk ikke. Jeg prøvde i alle fall. I stedet for å starte på nytt etter Kollen og bruke en og halv uke på å lade opp til NM, fikk jeg framskyndet operasjonen, forteller Lundamo-jenta.

Altfor mye sykdom

Et søk i Trønderbladets arkiv viser at en stor andel av sakene som er skrevet om langrennstalentet de siste par årene handler om sykdom. Enten har det vært influensa eller magesjau, eller så har hun ikke vært helt sikker på hva som har feilet henne.

– Ja, det er nesten litt flaut. Det er ikke sånn jeg ønsker det skal være og derfor tar jeg grep. Det har vært altfor mye sykdom og jeg har gått for få skirenn, sier 22-åringen.

Fjernet problemområde

Hun håper nå at hun de kommende sesongene kan konsentrere seg om å gå skirenn og ikke på trene seg opp igjen etter enda en sykdomsperiode.

– Jeg tror litt det (friskere i framtida). Legen forklarte at mandlene ikke var som de skulle være og nå har jeg fjernet et problemområde. Det fester seg mye bakterier til mandlene. Jeg kan ikke garantere at jeg ikke blir syk igjen, men i utgangspunktet skal det bli bedre, håper Kalvå.

Tidenes sesong

Selv om hun vært mye syk også denne sesongen, greier hun likevel å finne flere lyspunkter fra vinteren som er kraftig på hell. I hvert fall i Trøndelag.

– Jeg har en 6. og 7. plass i Skandinavisk cup, og i U23-VM gikk jeg inn til 5. plass. Dette har vært min beste sesong selv om jeg har vært mye syk. Jeg håper å få til en bedre sesong neste år, sier hun.