I formiddag kjørte den blide gjengen fra Hølonda i retning Dalarna i Sverige. I morgen skal fire av dem gå ei viktig tremil, men Marit Bjørgen kan puste lettet ut. Det pågår nemlig flere store skiarrangementer sør i Sverige. Vasaloppet-uka innledes i dag med Kortvasan og i morgen får jentene skisporet for seg selv med Tjeivasan. Da skal 10.000 (fulltegnet) «spreke kvinnfolk» gå de tre milene fra Oxberg til Mora.

Ingar Lomheim er med sine 66 år eldst i gruppa. Han forteller at det femte gangen de reiser for å delta i Vasaloppet. Fra 2009 til 2012 tok de turen over grensen hvert år, men nå er det tre år siden sist.

- Vi er en blanding av folk. Vi blir motiverte til å trene når vi har noe å se fram til. Ei flott treningsgruppe, sier han.

Søndag skal de få med seg tremila på Lugnet skistadion i Falun, men så skal de selv i aksjon igjen på mandag. Da skal Lomheim og seks andre i gruppa gå «öppet Spår», hele Vasaloppet-traseen på ni mil fra Sälen til Mora. Selve Vasaloppet går neste søndag.

- Jeg går for å få en fin tur, sier Lomheim.

Løypa er ikke spesielt krevende. I starten stiger den litt, men resten er småkupert og lett. Men ni mil er ni mil og på slutten av løpet vil en nok kjenne hver kilometer i kroppen. Da kommer støtteappraret til sin rett.

- Vi har med egen sjåfør og støtteapparatet er meget viktig. De skal gi oss nødvendig mat og drikke underveis, forteller Lomheim.

Han regner med å fullføre rennet på ni-ti timer.