Før jul i fjor fikk Melhus Fotball fortalt fra Trøndelag Fotballkrets at jenter- og gutter 14 år skal spille med femmerball kommende sesong. Det har tidligere blitt brukt firerball.

I henhold til disse retningslinjene investerte derfor lagene i femmerballer til en verdi av nærmere 15.000 kroner. Jentelaget har kjøpt inn nye baller for 4.500 kroner, mens guttelaget har brukt 10.000 kroner.

Nå kommer det kontrabeskjed fra fotballkretsen, som opplyser at lagene ikke skal spille med femmerball i år, men fortsette å bruke firerball.

- Ser man på totalen er det snakk om mye penger. Spesielt kjedelig er det når pengene er skaffet gjennom stor dugnadsinnsats, sier styreleder Øyvind Haugen i Melhus Fotball til Trønderbladet.

- Det har skjedd en glipp

Bjørn Langørgen i Trøndelag Fotballkrets opplyser overfor Trønderbladet at det har sneket seg inn en feil i dokumentene som ble sendt ut.

- Her har det skjedd en glipp. Det er beklagelig at vi ikke oppdaget dette tidligere. Vi kan sikkert lete lenge etter hvem som har skylda, men vi legger oss i hvert fall helt flate, sier Langørgen, som er NK daglig leder og leder for konkurranseavdelingen i kretsen.

Han forteller at dette ikke bare gjelder Melhus Fotball. Flere 14-årslag i andre klubber har gått til innkjøp av femmerballer de nå ikke får bruk for.

- Jeg har full forståelse for at mange reagerer og kontakter meg. Etter informasjonen som ble gitt før jul vet jeg at det blant annet er flere besteforeldre som kjøpte femmerballer til barnebarna sine i julegave, sier Langørgen.

- Forbundet har ikke vært tydelige nok

I mars i fjor utarbeidet Norges fotballforbund et høringsnotat med flere forslag til endringer i barnefotballen. Det var her det ble foreslått å endre ballstørrelsen til 14-årslagene fra firer til femmer.

I det endelige dokumentet som ble bekreftet i oktober og sendt ut til kretsene, står det at 14-åringene skal fortsette å bruke firerball, men ifølge Langørgen var ikke forbundet presise nok i det endelige dokumentet.

- Vi fikk ikke med oss at de hadde gått tilbake til å bruke firerball.  Det var helt tilfeldig at vi oppdaget det. Forbundet innrømmer selv at de skulle vært mer tydelige i skrivet, forteller han.

Langørgen forstår at pengene som er brukt på nye baller kunne blitt brukt på andre ting, men han håper likevel at klubbene finner en løsning.

- Dette er baller lagene kan bruke neste sesong. Sånn sett er det ikke bortkastede penger, men man kan se på det som en slags investering, mener representanten fra kretsen.

- Vi finner en løsning

Øyvind Haugen i Melhus Fotball har sendt e-post til kretsen og forventer å få et svar.

- Dette er ikke en katastrofe, alle kan gjøre feil. Vi finner nok en løsning, slik at vi får brukt ballene, sier styrelederen.

Det blir likevel litt ekstraarbeid for fotballstyret i Melhus. Da det ble kjøpt inn femmerballer til 14-åringene fikk spillerne med seg de gamle firerballene hjem.

- Jeg vet ikke hvilken forfatning ballene er i, men vi må nok kjøpe inn nye baller til sesongen. Spørsmålet er om vi får solgt femmerballene til noen av de andre lagene, forteller Haugen.