Fredag gikk startskuddet for langrennsjentene på Beitostølen med 10 km klassisk. Marit Bjørgen tok her karrierens 20. seier på Beitostølen, i overlegen stil. Hun vant med nesten et halvt minutt ned til Heidi Weng, som ble nummer to. Anne Kjersti Kalvå fra Lundamo gikk også denne distansen, og endte på tiendeplass.

Lørdag sto sprint på programmet for jentene, og Kalvå tok seg her helt til semifinalen. Hun endte til slutt på 12.plass, etter å ha røket i semien. Marit Bjørgen sto over distansen, som ble vunnet av storfavoritt Maiken Caspersen Falla. Jenta fra Lundamo er litt skuffet over denne plasseringa, men innser at dette er nivået hun ligger på i klassisk sprint.

–Jeg er litt skuffet over sprinten, men tror dette egentlig er det nivået jeg ligger på i klassisk sprint, så alt i alt er det vel greit, sier hun.

Søndag var det fristil som sto på programmet. Jentenes 10 km endte nok en gang med Bjørgen-seier, denne gang foran Ragnhild Haga og Heidi Weng, som var henholdsvis 12,6 og 30,1 sekunder bak Rognes-jenta. Kalvå imponerte, og ble nummer sju på denne distansen, ett minutt og 24 sekunder bak Bjørgen. Selv var hun godt fornøyd med rennet.

–Jeg var lenge med å kjempet om sjetteplassen, men det ble litt tøft på slutten. Likevel er jeg godt fornøyd med gjennomføringen, og ser frem mot verdenscup på Lillehammer om to uker nå, forteller hun.

Kalvå er mer eller mindre sikret å få gå verdenscup på Lillehammer om to uker, da Norge har hele femten plasser på damesida den helga.

Imponerende av Riseth

Mennene åpnet helga med 15 km klassisk på fredag. Magnus Stensaas fra Lundamo endte her helt oppe på en 13.plass. Melhusbygg Thomas Ekren stilte også til start på denne distansen, og ble nummer 86.

Lørdag gikk sprinten av stabelen også for mennene. Fredrik Riseth fra Melhus imponerte kraftig under denne distansen, og endte helt oppe på en fjerdeplass. I tillegg hadde han nest raskest tid av samtlige i prologen, bare slått av Johannes Høsflot Klæbo, som også vant sprinten til slutt. Stensaas (21.plass) og Ekren (30.plass) endte også blant de 30 beste her, mens Sivert Grøtan Eriksen ble nummer 31.

Søndag gikk mennene 15 km fristil, og her gikk det ikke like bra resultatmessig for Riseth. Fredrik endte på en 75.plass, mens Martin Riseth som også gikk, endte på en 86.plass.

Fredrik Riseth var naturlig nok mest fornøyd med resultatet på sprinten, og håper det skal hjelpe han inn mot å gå verdenscup på Lillehammer om to uker.

–Jeg er veldig fornøyd med å bli nummer fire på sprinten. Jeg sto over rennet fredag for å fokusere på denne, og derfor er det godt at jeg får uttelling på det, forteller han.

–Nå blir vi på Østlandet frem mot helga, hvor vi skal gå Norgescup. Det er det siste rennet før verdenscupen på Lillehammer helga etter igjen, og jeg håper at det jeg gjorde på sprinten i helga, gjør at jeg får sjansen til å vise meg frem i verdenscup på Lillehammer, legger han til.

To NM-sølv til Graabak

Kombinertgutta startet sesongen med NM på Beitostølen i helga. Hopprennet som skulle være tellende før begge distansene, ble unnagjort onsdag i Midtstubakken. Jørgen Graabak endte som nummer seks i hopprennet. Lørdag sto sprint på programmet, og her endte Graabak i en spurtduell med Mikko Kokslien om NM-gullet. Melhusbyggen var først inn på oppløpet, men en meget sterk Kokslien smatt forbi Graabak på de siste meterne, og tok gullet. Espen Andersen tok bronse på sprinten.

Søndag sto 10 km på programmet. Også her skulle gullet så mellom Graabak og Kokslien, men denne gang var også Jan Schmid med i kampen om det edleste metall. Mikko Kokslien tok sitt andre strake gull, etter å ha rykket i den siste bakken. Graabak endte nok en gang opp med sølv, mens Schmid da fikk med seg bronsen.

Sesongstart også for skiskytterne

Andreas Dahlø Værnes ble lørdag nummer 43 på sprinten for skiskytterne. De sesongstartet også denne helga, på Sjusjøen. Værnes skjøt feilfritt på liggende, men det ble dessverre to bom på stående skyting denne gang.

SUVEREN: Skidronninga Marit Bjørgen var suveren både på 10 km fristil og klassisk i helga. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
TO SØLV: Jørgen Graabak (t.v) tok sølv både på sprint og 10 km under NM i helga. Her er han avbildet etter 10 km, sammen med gullvinner Mikko Kokslien (i midten) og bronsevinner Jan Schmid. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix