Søndag fyller skøyteløper Camilla Lund 23 år. Samme dag går hun 3000 meter i verdenscupstevnet i Heerenveen. Da sier det seg nesten selv hva hun ønsker seg i burdagsgave.

- Det betyr veldig mye for meg å gå fort. Løpet går på bursdagen min, så en perfekt gave hadde vært å gå en god 3000 meter, sier hun.

Går to øvelser

Men hun er fortsatt ikke fullt restituert etter sykdommen som satte henne tilbake i forkant av NM enkeltdistanser i Stavanger. Skøyteløperen satser likevel på stille frisk og rask til start på søndag.

- Jeg startet kanskje på igjen litt for tidlig. Så gikk jeg løp, men måtte ta en pause. Nå trener jeg igjen, men jeg blir mer sliten enn vanlig. Det er selvfølgelig kjedelig, men jeg håper å være skarp til helga. Bli 100 prosent igjen, sier landslagsløperen.

Hun skal gå to distanser i sesongens første verdenscup. Fredag går hun fellesstart, som går over 16 runder. Fellesstarten er en nokså ny øvelse og inneholder flere innlagte spurter. Tempoet går i rykk og napp, og utøverne må hele tiden tenke taktikk og orientere seg på hva konkurrentene foretar seg. Lund satser på å gå smart og kvalifisere seg til finalen som går lørdag.

- Jeg var ikke helt forberedt på fellesstarten, men treneren mente at det var en fin mulighet for meg til å få en bra plassering. Alt kan skje i et løp som dette, sier Melhus-jenta.

Har mer rutine

Viktigst er likevel 3000-meteren på søndag. For noen uker siden gikk hun distansen på 4.14,9. Hennes nest best 3000 meter i karrieren og den klart raskeste på norsk is. Lund og resten av landslaget har vært i Heerenveen siden lørdag og skøyteløperen forteller at isen er rask. Som det også forventes når det arrangeres verdenscup i skøytehovedstaden. Skøyteløperen fra Melhus gikk en dårlig 5000 meter i Nederland i fjor og håper på en bedre opplevelse denne gangen.

- Det handler om å gjøre det man alltid gjør. Fokusere på arbeidsoppgaver og ikke gjøre noe ekstra eller annerledes. Jeg er litt mer rutinert nå. Jeg var her i fjor og kjenner også laget godt. Jeg føler meg rolig og komfortabel. Jeg håper å skape noen gode minner denne gangen. Kjenne at jeg er pigg og har overskudd, sier hun.

Tid eller plasering?

- Hva er viktigst, å gå fort eller få en god plassering?

- Jeg tenker tid, for jeg har lyst til å gå fort. Men plassering er nok viktigere. Jeg har lyst til å hevde meg i verdenscupen, sier hun.

Personlig rekord på 3000 meter er sterke 4.07,3 fra et stevne i Inzell høsten 2016. Prestasjonen skapte oppstandelse i skøyteverdenen og fikk verdensstjerner til å applaudere. Lund har ingenting imot å skape litt mer furore på søndag.

- Jeg ser for meg at jeg kan overraske. Jeg er ustabil, men kan slå til med gode løp, sier den snart 23 år gamle skøyteløperen.