Ståle Brå er nå på plass i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater for å delta i VM i yrkesfag. 24-åringen har fagbrev både som elektriker og i telekommunikasjon, og det er i sistnevnte han skal gjøre sitt ytterste for å plassere Norge på pallen. Brå ble kvalifisert til VM da han vant NM i Bergen i fjor.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne og det var jevnt mellom de tre beste. Da de annonserte sølvet visste jeg at jeg hadde vunnet, smiler han.

Kveldsterping

Trønderbladet møtte Brå sist helg i lokalene til hans arbeidsgiver Bravida på Tungasletta i byen. Der har han forberedt seg til VM i flere måneder ved å øve på noen oppgavene som møter ham i Abu Dhabi fra og med søndag. I et lite kjøleskap har han hatt rikelig tilgang på energidrikk, for det er på kveldstid det har blitt timer på timer med terping.

- De siste månedene har jeg vært her tre-fire kvelder i uka, samt en dag i helga. I helga blir det fort 7-8 timer, forteller han.

Et kjapt overslag viser at han har tilbragt cirka 150 timer i måneden, men det er lite i forhold til noen av konkurrentene.

- Deltakeren fra Japan har trent inn og ut på dette i to år for å bli best, men vi takler utfordringer bedre enn asiater. De er ikke så gode på det de ikke trener på, mener Brå.

Ikke 100 prosent klar

VM-konkurransen går over fem dager og består av fire eller fem deloppgaver. En av deloppgavene får de først vite et par dager før den skal gjennomføres. Det betyr at deltakerne må være i stand til å improvisere og jobbe selvstendig.

- Jeg håper det er en fordel for meg, sier han.

- Har du kontroll på det du skal gjøre?

- Jeg tror det, men skulle gjerne øvd mer. Jeg er ikke 100 prosent på alt, men det blir man heller ikke, sier han.

- Rekker ikke alt

- Liker du å konkurrere?

- Det er stressende, men det er artig å forsøke og prestere sitt beste. Jeg har lyst til å slå deltakeren fra Sverige, for han jobber også i Bravida, sier han med et smil.

I juli var invitert til å delta i en konkurranse i Shanghai og fikk reise og opphold dekket av arrangøren. Brå omtaler konkurransen, hvor han reiste hjem med en 5. plass, som et lite VM.

- Jeg har trent mye mer i etterkant av denne konkurransen enn før, for jeg oppdaget at ting tok lengre tid enn jeg trodde. Konkurransen er lagt opp sånn at det ikke er mulig å rekke alt. Det kan være stressende, men jeg må bare konsentrere meg om å gjøre ting riktig. Du får mer poeng for å utføre oppgavene riktig enn å være rask, påpeker han.

Yrkesfag-VM avsluttes med en høytidelig avslutningsseremoni fredag 20. oktober og da blir også de ulike vinnerne offentliggjort.

En av oppgavene er å skjøte fibertråder tynne som hårstrå. Ståle Brå bruker denne maskinen for å lage perfekte skjøter. Foto: Thomas Olsen