Lagets første matchball hjemme mot Oppdal endte i uavgjort og 4-4, før de reiste tomhendte hjem fra Brekken forrige fredag med 0–1 i bagasjen i andre forsøk. Når Trønder-Lyn i tillegg har vunnet sine kamper og spist seg sakte, men sikkert opp i ryggen på Støren skulle alt avgjøres i siste serierunde søndag ettermiddag.

Forutsetningene var klare: Støren måtte tape sin kamp hjemme mot et Byneset-lag uten noe å spille for, samtidig som Trønder-Lyn måtte slå den suverene seriemester NTNUI 2 på bortebane på Lade for at de skulle snyte Ingve Merkets mannskap for konfekten. Slik skulle det derimot ikke gå.

- Mer lettet enn glad

De som hadde sett fram til en spennende søndag måtte relativt tidlig konstatere at Støren tidlig gikk opp i ledelsen i sin kamp hjemme mot Byneset. Når i tillegg studentene gjorde jobben og knuste Trønder-Lyn hele 6–1 til slutt, ble det aldri noe dramatikk denne søndagen.

- Akkurat nå er jeg faktisk mer lettet enn glad. Det har vært en tøff påkjenning de siste ukene, innrømmer Støren-trener Ingve Merket når vi treffer han i minuttene etter kampslutt når de verste jubelscenene har lagt seg.

- Det er kanskje jeg som har hatt det aller verst. Når vi ikke klarte å avgjøre det hjemme mot Oppdal for to uker siden, ble det mer spennende enn vi satte pris på. Spillergruppa har mestret dette fint og vi fulgte kampplanen til punkt og prikke i dag. Så hjalp det også så klart veldig at vi tok ledelsen tidlig og aldri ble satt under noe særlig press, fortsetter han.

Kontrollerte inn

Mats Gynnild ga Støren ledelsen 1–0 allerede før kvarteret var spilt, før toppscorer Vladimir Hulman enkelt rundet keeper og doblet ledelsen inn til hvilen.

- Heldigvis for oss møtte vi et Byneset-lag i dag som ikke hadde noe særlig å spille for. De berget plassen i forrige runde og det vistes tydelig hvilket lag utpå banen som ville mest, sier Merket.

Gynnild punkterte kampen med sin 3–0 scoring etter hvilen, før Hulman og innbytter Torstein Børset til slutt fastsatte sluttresultatet til solide 5-0.

- Fantastisk artig! Det har vært noen nervepirrende uker i det siste, men ekstra deilig å avgjøre det på hjemmebane her i dag, sier Gynnild selv.

Gynnild laget søndag sitt 11. og 12. mål for sesongen og har sammen med Hulman vært en fryktet duo i 5. divisjon.

- I dag var Vladimir klasse. Han var litt av og på i vår, men etter sommeren når han har skjønt at vi kunne få til noe stort i høst har han vært mer og mer delaktig i dette. En fornøyelse å spille sammen med han, legger han til.

Hva med neste sesong?

- Ja, da må vi trene mer ..., sukker Gynnild og gliser før han presiserer:

- Jeg sliter med lysken, men vi får se. Dette ga mersmak. Å spille 4. divisjon er et stort steg opp, men det hadde vært spennende å ha prøvd, svarer Størens hurtigtog.

Og hvordan feires dette?

- Det blir i hvert fall pizza med laget. Noen planer utover det har vi ikke foreløpig. Vi hadde jo håpet at vi skulle avgjøre dette tidligere, men når siste serierunde spilles på en søndag begrenser det seg selv litt hva det blir av fest, sier Gynnild.

Opprykk – mot alle odds

Når jubelen hadde lagt seg og trener Merket hadde fått den sedvanlige champagne-dusjen av sine spillere, var det en mer reflektert Støren-trener vi møtte utenfor garderoben.

Merket tok over Støren før fjorårssesongen og har fått laget opp på nivå fem i norsk fotball.

- Når jeg tok over i fjor var troppen tynn og det var en del usikkerhet knyttet til ambisjonene. Vi klarte til slutt å havne midt på tabellen forrige sesong etter en svak vårsesong og målsettingen før årets sesong var å klamre oss fast rundt midten, forteller han.

- Alle tippet oss nord og ned, men vi var trofaste mot spillestilen. Jeg har vært bevisst på å spille min type fotball og fått dyrket de spillerne jeg ville ha inn i de ulike rollene som passer. Det nytter ikke å ha tre sentrale midtbanespillere med samme egenskaper, poengterer Merket.

Tvilte på opprykk

Etter en solid vårsesong tok Støren sommerferie etter 2–1 seieren på Byneset i slutten av juni.

- Vi justerte opp målsettingen til topp 3 i sommer, men noe opprykk hadde jeg aldri spesielt tro på, understreker han.

Ettersom NTNUI 2 var suveren serieleder og klubbens 1. lag allerede er trygt plassert i 4. divisjon skulle det tidlig vise seg at 2.-plassen i avdelingen skulle få en plass i neste års 4. divisjon.

- Dette betyr så klart mye for oss i Støren. Nå håper jeg Styret og alle rundt klubben våkner og ser hvilke muligheter vi har. Jeg tipper det er minst 15 år siden Støren sist spilte i 4. divisjon, men nivået var et helt annet den gang og antall avdelinger langt flere. Det gjør denne prestasjonen enda større. I tillegg gikk seriesystemet kun ned til og med 5. divisjon den gangen, forteller Merket.

Hvor høyt rangerer du dette på din egen trener-CV?

- Høyt, naturligvis. Jeg var med å ta Soknas damelag opp til 2. divisjon for noen år tilbake, men vi var favoritter den gangen og mange regnet med at vi skulle klare det. Denne prestasjonen stiller seg derfor helt annerledes. Vi var lavest rangert hos spillselskapene og det forteller litt om hvilken bragd dette er, sier Merket.

Usikker på framtiden

Om Merket blir med Støren opp i 4. divisjon er foreløpig usikkert, men at dette ga ekstra motivasjon er han ikke i tvil om.

- Det er så klart fristende, men det krever mye tid og ressurser så jeg må gå en runde eller to før jeg bestemmer meg. Dere skal få et svar fra meg om ikke så lenge, sier han.

Du er ikke redd for at Støren skal bli en kasteball i 4. divisjon?

- Mange vil nok kanskje tro det, men jeg er ikke bekymret for det. Nivåforskjellen på de beste og svakeste lagene i 4. divisjon er stor. Ser man på de beste lagene er vi nok trolig sjanseløse å matche de, men lagene som ligger på nedre halvdel skal vi være på høyde med. Jeg ser ikke bort ifra at vi kan berge plassen, men det er langt fram dit nå, avslutter en lettet og reflektert Merket.